Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

"Έργα και ημέρες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας"


Συνέντευξη Τύπου της νέας Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η νέα διοίκηση του Ε.Κ Πάτρας, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις απεγνωσμένες προσπάθειες της απερχόμενης νόθας διοίκησης του ΕΚ να σαμποτάρει τη νέα Διοίκηση, μη διστάζοντας ακόμα και να οικειοποιηθεί τον τίτλο του Ε.Κ στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη ΔΕΘ.
Τονίζει ότι η πρώην ηγεσία του Ε.Κ έχει εξαφανιστεί, και ενημέρωσε πως έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις συνειδητές και σκόπιμες παρανομίες της πρώην διοίκησης. Στη συνέχεια ο γραμματέας του ΕΚ αναφέρθηκε στην κυβερνητική φιέστα στη ΔΕΘ, τις κούφιες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά να συσπειρωθούν στο ταξικό εργατικό κίνημα. Ακολουθεί το δελτίο τύπου:
Μετά την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σας κοινοποιούμε το περιεχόμενο των τοποθετήσεων του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου.
Η τοποθέτηση του Προέδρου, συναδέλφου Σπανού Κωνσταντίνου.
«Όπως γνωρίζετε εδώ και 3 μήνες έχουμε αναλάβει καθήκοντα σαν Διοίκηση του Ε.Κ. Πάτρας. Είναι γνωστή η άρνηση συνεργασίας από την απερχόμενη διοίκηση για να δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία του Ε.Κ. Πάτρας. Υπήρχε και υπάρχει σχέδιο να μην
λειτουργήσει το Ε.Κ., και να είναι κλειστό για να αποδώσουν όλες τις ευθύνες σε εμάς. Παρόλα αυτά το ξαναστήσαμε, αποκαταστήσαμε την λειτουργία του, εξασφαλίσαμε την χρηματοδότησή του και κλείνουμε με το θέμα των μισθών των υπαλλήλων, κυρίαρχο θέμα
για μας. Ήδη 4 μισθοί έχουν αποδοθεί στους εργαζόμενους. Στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα εξοφληθούν πλήρως. Πήραμε απόφαση για επαναφορά των μισθών στα προηγούμενα επίπεδα, πριν την εκβιαστική περικοπή τους και απόφαση για επιστροφή των
παρακρατηθέντων προς όλους τους εργαζόμενους.
Το Εργατικό Κέντρο λειτουργεί και έχει δράσεις.
·      Αμέσως μετά την συγκρότηση, ενδεικτικά, συμπαρασταθήκαμε στους εργαζόμενους «Βοήθεια στο σπίτι».
·       Κάναμε επίσκεψη και εποικοδομητική συζήτηση με την επιθεώρηση για θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και ασθενειών.
·      Καλέσαμε σε σύσκεψη όλα τα σωματεία και τα οργανώσαμε ιεραρχώντας τα θέματα των εργαζομένων, προειδοποιήσαμε επιχειρήσεις με τάσεις παραβατικότητας και στηρίξαμε τους εργαζομένους σε αυτές.
·      Εναντιωθήκαμε στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με συγκέντρωση στις 15/07/2018.
·      Στις 27/07 κάναμε παρέμβαση για δεύτερη φορά στην ανακύκλωση (Ξερόλακα) και κατεβλήθησαν όλα τα δεδουλευμένα.
·      Μετά από ευρεία σύσκεψη εργαζομένων σωματείων και φορέων της πόλης αποφασίσαμε και συστήσαμε ομάδα πυρασφάλειας του Εργατικού Κέντρου η οποία λειτουργεί συνεργαζόμενη άριστα και υπό την εποπτεία της πυροσβεστικής.
·      Αποφασίσαμε και καλέσαμε τους συναδέλφους σε εθελοντική αιμοδοσία στις 05/09, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τράπεζα αίματος.
·      Στις 03/09 καλέσαμε πάλι τους εργαζόμενους, σωματεία και φορείς και επικαιροποιήσαμε δράσεις για το άμεσο μέλλον.
·       Στα θέματα υγείας έχουμε προγραμματίσει μετά από επισκέψεις που κάναμε στα νοσοκομεία αλλά και στα ιδρύματα να γίνει συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πάλι.
·      Έχουμε προσεχώς να κάνουμε τριμερή για τους εργαζόμενους του Κωνσταντοπούλειου Ιδρύματος, με αφορμή τις προσπάθειες της Διοίκησης του για μειώσεις μισθών και απειλές απόλυσης.
Επανέρχομαι πάλι στην αρχή, όπως ανέφερα με δεδομένη την άρνηση επικοινωνίας – ενημέρωσης από την προηγούμενη Διοίκηση η οποία διατείνεται ότι είμαστε προσωρινή και το Δικαστήριο άμεσα θα μας καθαιρέσει, καταφέραμε να τους διαψεύσουμε. Απέτυχε και το αίτημα τους στα δικαστήρια το οποίο η Δικαιοσύνη απέρριψε. Η πρώην Πρόεδρος είναι εξαφανισμένη, ο πρώην Γενικός Γραμματέας δεν παρέδωσε ποτέ, ο πρώην Ταμίας δεν έχει δώσει λογαριασμό για διαχείριση που έκανε χωρίς να έχει δικαίωμα. Η μόνη διέξοδος λοιπόν η προσφυγή μας στην δικαιοσύνη. Σήμερα καταγγείλαμε στον εισαγγελέα Πατρών το γεγονός ότι η πρώην Πρόεδρος από τουλάχιστον το 2005 έως το 2018 δεν φαίνεται να απασχολείται πουθενά και σε έγγραφα του Ε.Κ. Πάτρας παρουσιάζεται ως ανεπάγγελτος και κατά πληροφορίες είναι συνταξιούχος. Εάν πράγματι συμβαίνει αυτό καταλαβαίνετε τι θέματα προκύπτουν για την λειτουργία και την εκπροσώπηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για αποφάσεις των οργάνων του, καθώς επίσης και για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τη συμμετοχή της πρώην Προέδρου σε Επιτροπές του ΙΚΑ, αλλά και πολλές άλλες. Τονίζουμε επίσης ότι αν συμβαίνει αυτό οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για ασήμαντα λάθη η παραλείψεις αλλά για συνειδητές πράξεις που το βάρος και τις ευθύνες θα καταλογίσει η Δικαιοσύνη. Τέλος η εμμονή και η άρνηση να αποδεχθούν την πραγματικότητα τους οδηγεί και σε πράξεις στα όρια και μερικές φορές και στην παρανομία, επί παραδείγματι μόλις προχθές παραβρέθηκαν στην ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη με πανό που έγραφε «Εργατικό Κέντρο Πάτρας» αντιποιούμενοι και υποκαθιστώντας παρανόμως την νόμιμη Διοίκηση. Για όλα αυτά θα ελεγχθούν από την Δικαιοσύνη».
Η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα, Αγγελόπουλου Δημήτρη.
« Η κυβέρνηση μέσω της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν άφησε καμία αμφιβολία για κανέναν, είτε εύπιστο είτε δύσπιστο. Δεν δεσμεύτηκε για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια. Αντίθετα, δεσμεύτηκε σε όλους τους τόνους ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν και ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με κάποια ψίχουλα. Η νέα εποχή, η νέα μέρα που λέει είναι συνέχεια της προηγούμενης. Παραμένουν οι 700 και πάνω μνημονιακοί νόμοι που θα είναι εδώ μέχρι το 2060, θα μας τσακίζουν στη φορολογία, θα μας κλείνουν νοσοκομεία και σχολειά, θα κόβουν συντάξεις και μισθούς για να αποπληρωθεί το χρέος. Ένα χρέος από το οποίο ούτε ευρώ δεν πήρε ο λαός μας. Ένα χρέος που δημιούργησαν μέχρι δεκάρας εφοπλιστές, τραπεζίτες, εργολάβοι και δολοφόνοι του ΝΑΤΟ.
Κοροϊδεύουν τώρα για επαναφορά των ΣΣΕ, όταν έχουν δώσει στους εργοδότες νόμους που χρειάζονται για να ξεγλιστρούν από κάθε υποχρεωτικότητα. Όταν η μερική απασχόληση, οι χιλιάδες συμβασιούχοι, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σαρώνουν την πλήρη, μόνιμη και σταθερή εργασία. Όταν έχουν ξεφυτρώσει ένα κάρο δουλεμπορικά για να αποτελειώσουν όσους έχουν απομείνει με κάποια δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, ορθώνουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση, ψήφισαν νόμο για τον περιορισμό και την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Αυτόν τον εφιάλτη για τον εργαζόμενο λαό είναι που ονομάζουν “επιστροφή στην κανονικότητα” ή αλλιώς “δίκαιη ανάπτυξη”.
Στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τους Αμερικανούς είναι πολύ μεγάλο. Και δεν είναι μόνο αυτό! Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το λαό μας, για όλους τους λαούς του κόσμου. Πολλαπλασιάζονται οι πολεμικές εστίες σε αρκετές γωνιές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Αποδεικνύεται ο πολύ επικίνδυνος ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μεγαλώνει ο καβγάς των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, των πηγών Ενέργειας και πλούτου. Συμπεριφέρονται όπως οι λύκοι απέναντι στη λεία με θύματα τους λαούς, με καταστροφή πόλεων, χωρών, με ξεριζωμό εκατομμυρίων προσφύγων, οι οποίοι με τις απαράδεκτες συμφωνίες τους μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, όταν και αν γλιτώσουν το μαχαίρι και τον πνιγμό στο Αιγαίο. Φτάνει πια! Την καπιταλιστική ανάπτυξη τη γνωρίσαμε, τη ζήσαμε, μετράμε στη ζωή μας τις εγκληματικές της συνέπειες. Τώρα οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον να αγωνιστούν για τη ζωή τους, τα δικά τους συμφέροντα, για το μέλλον των παιδιών τους που καθημερινά ναρκοθετείται στο πλαίσιο αυτού του βάρβαρου συστήματος. Κάθε εργάτης, κάθε λαϊκή οικογένεια έχει συμφέρον να παλέψει δίπλα μας, δίπλα στα σωματεία, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή. Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας, τις διεκδικήσεις μας, τα αιτήματά μας. Λύση για μας είναι ο ανυποχώρητος ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας. Μέσα από τα σωματεία, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους.
Μπορούμε σήμερα να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Να πετάξουμε έξω από τις εργατικές οργανώσεις και τα σωματεία τους ανθρώπους της εργοδοσίας. Αυτούς που χρόνια κρατούσαν το ΕΚΠ με νοθείες και παρατυπίες, κάνοντας όλα αυτά που προανέφερε και ο Πρόεδρος. Τους έχουν καταδικάσει ήδη οι εργαζόμενοι, τώρα χρειάζεται όλοι οι τίμιοι συνδικαλιστές να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την ομάδα, που ο ένας είναι εργοδότης και η άλλη συνταξιούχος, και έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά ατασθαλίες και με τα οικονομικά του ΕΚΠ, τα χρήματα των εργαζόμενων. Μιλάμε για τεράστια ποσά και κατασπατάληση χρήματος και με τα οποία θα επανέλθουμε όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Γι’ αυτό άλλωστε δεν παρέδωσαν ποτέ και τίποτα. Τεράστιες ευθύνες έχει και η ΓΣΣΕ που τόσα χρόνια συγκάλυπτε αυτή την άθλια κατάσταση. Η ζωή όμως συνεχίζεται, το ΕΚΠ αλλάζει ρότα, είναι πραγματικός σύμμαχος και συμπαραστάτης των εργαζομένων της πόλης μας. Και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά. Συνεχίζουμε με δύναμη και τόλμη τον δίκαιο αγώνα μας. Προχωράμε σε μαζικές περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους της πόλης μας, μέσα και έξω από τους τόπους δουλειάς. Υπάρχει ήδη πρόγραμμα που θα υλοποιείται κάθε μέρα. Θα πάρετε σήμερα με δελτίο τύπου και την ανακοίνωση της Διοίκησης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: