Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Στον κατάλογο των εκποιήσεων τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας


Την καταγγελία ότι όλα τα μνημεία της χώρας «πέρασαν» στο υπερταμείο, και άρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκποιηθούν ή να παραχωρηθούν, έκανε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. 
Σύμφωνα με την καταγγελία: «Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ' αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των ενετικών οχυρώσεων,ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, ο ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ. Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου όσο και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, και άλλα, όπως το Εθνικό Μουσείο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης». Και τονίζει για μία ακόμα φορά ότι «τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα».
Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας, τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού προχώρησαν σε διευκρινιστικές ανακοινώσεις, οι οποίες όμως γεννούν περισσότερα ερωτήματα, αφού αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά! Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Η μεταφορά των ακινήτων γίνεται κατόπιν εισήγησης από την ΕΕΣΥΠ (σ.σ. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).
Για το σκοπό αυτό, η ΕΕΣΥΠ ανέλυσε τα στοιχεία ακινήτων του Δημοσίου από τις διαθέσιμες βάσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Κτηματολογίου) και υπέβαλε τη σχετική εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση».
Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται, αφού γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι θα διευκρινίζεται ποια από τα ακίνητα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: