Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

"...άφετε τα παιδία ελθείν προς με...."

Παγκόσμια ημέρα του παιδιού σήμερα.
Και σαν σήμερα (20 Νοέμβρης 1989) η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτηση ΟΜΟΦΩΝΑ τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.
Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2009 που έχουν δοθεί στοιχεία) έχει επικυρωθεί από 193 χώρες, ενώ δεν την έχουν επικυρώσει δύο. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.
Και το ερώτημα παραμένει πόσοι σεβώμαστε τα δικαιώματα των παιδιών; και προπαντός ΠΟΣΑ ΚΡΑΤΗ;
Πάντως για το κράτος του ΙΣΡΑΗΛ ακόμα και τα βυζανιάρικα αντιμετωπίζονται ως "ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ  ΚΡΑΤΟΥΝΤΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ"






άρθρο 1: "...θεωρείται παιδί κάθε ανθρώπινο ον μικρότερο των δεκαοκτώ ετών,..."





άρθρο 2: "...χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας ...ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης..."





άρθρο 3: "Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στα παιδιά... πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού."




 άρθρα 5 & 18: "Τα Συμβαλλόμενα Κράτη... σέβονται την ευθύνη, το δικαίωμα και το καθήκον που έχουν οι γονείς... και οι δύο γονείς είναι από κοινού υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού και την ανάπτυξή του."




 άρθρο 6: "...κάθε παιδί έχει το έμφυτο δικαίωμα στη ζωή ...την επιβίωση και την ανάπτυξη..."




 άρθρα 7 & 8: "Το παιδί εγγράφεται στο ληξιαρχείο αμέσως μετά τη γέννησή του... και έχει το δικαίωμα ... σε όνομα ... εθνικότητα ... τη διατήρηση της ταυτότητάς του

 άρθρο 16: "Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, ...ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του


άρθρο 19: Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από "... τραυματισμό ή κακοποίηση... συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, ενώ είναι στην επιμέλεια των γονέων του... ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου..."

.....................................................
Παρότι η Σύμβαση έχει συνολικά 54 άρθρα, διέπεται από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές:


Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ' αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ' αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ' αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.

Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου - φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.

Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.



Στη παρακάτω δ/νη μπορείτε να δαβάσετε τη "σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού"
http://www.unicef.gr/reports/symb.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: