Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Απ' τη δουλειά στην ......κάσα


«Το μέτρο που επεξεργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία για αύξηση των ελάχιστων προϋποθέσεων για να μπορεί ένας εργαζόμενος να κατοχυρώνει δικαίωμα στη σύνταξη (...) είναι χτύπημα με μακροπρόθεσμες συνέπειες (...) Θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μην έχουν στα γεράματά τους καθόλου σύνταξη. Σήμερα, για να κατοχυρώσει κάποιος το δικαίωμα στη σύνταξη, και μάλιστα στα κατώτερα όρια, απαιτείται τουλάχιστον 15ετής εργασία ή ακριβέστερα 4.500 μέρες ασφάλισης, αφού βέβαια συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας, που πλέον για όλους, άνδρες και γυναίκες, και σε όλα τα Ταμεία (για τις παλιές ασφαλισμένες από την 1/1/2015) διαμορφώνεται στο 65ο έτος της ηλικίας. Τώρα, το σενάριο προβλέπει ότι αντί για 4.500 ένσημα θα απαιτούνται 6.000 ένσημα για να μπορεί κάποιος να λάβει σύνταξη. Οποιος κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του δε συμπληρώνει αυτή την προϋπόθεση θα μένει χωρίς σύνταξη. Να, λοιπόν, πώς το καπιταλιστικό κράτος σκοπεύει να "λύσει" το Ασφαλιστικό και να πετύχει τη "δημοσιονομική προσαρμογή".
(...) Η ρήτρα για τα 6.000 ένσημα, ως βασική προϋπόθεση εξασφάλισης σύνταξης, δε σημαίνει μόνο μια τρομακτική αύξηση (περίπου κατά 33%) των αναγκαίων ημερών ασφάλισης, αλλά αυτόματα οδηγεί και σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν του 65ου έτους. Ακόμα και στα 70 χρόνια θα ψάχνει κάποιος για δουλειά, αφού προκειμένου να συμπληρωθεί αυτή η προϋπόθεση ο εργαζόμενος θα παραμένει αναγκαστικά "ενεργός". Να και η περίφημη "ενεργός γήρανση" της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΗΓΗ:  http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/8/2012&id=14175&pageNo=2&direction=1
(σ.σ.) Η πρόταση της Εσωτερικής Τρόικας προς την τοιαύτην του Εξωτερικού "Να χορηγείται άμα τη προσλήψει τινός υπαλλήλου και κάσα μαζί"   ΔΕΝ  αποφασίστηκε ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: