Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Νέος θάνατος εργαζόμενου στη ΔΕΗ


 Ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα έγινε στη ΔΕΗ, στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, με θύμα το 45χρονο Ευάγγελο Γιαννόπουλο, που εργαζόταν στην επιχείρηση επί είκοσι χρόνια.

Ο εργαζόμενος ήταν χειριστής αποθέτη λιγνίτη, ένα μηχάνημα που η καμπίνα του χειριστή βρίσκεται 8-10 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους. Όπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ενέργειας νομών Πελοποννήσου, Παν. Λαμπρόπουλος, ο εργαζόμενος το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε την εργασία του στις 3 το μεσημέρι. 
Στις 5.30 το απόγευμα διαπιστώθηκε από το κέντρο ελέγχου ότι το μηχάνημα είχε σταματήσει να λειτουργεί. Κάποιος συνάδελφός του πήγε να δει τι έγινε και τον βρήκε να έχει πέσει από το μηχάνημα, σε άσχημη κατάσταση. Ο εργαζόμενος πέθανε κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας.

Όπως μας κατήγγειλε ο Παν. Λαμπρόπουλος, πριν μερικά χρόνια μαζί με κάθε χειριστή αποθέτη λιγνίτη δούλευε και ένας εργάτης πάνω στο μηχάνημα που βοηθούσε στην επίβλεψη των εργασιών του μηχανήματος και του ίδιου του μηχανήματος. Παράλληλα, υπήρχε επιστάτης που επέβλεπε το σύνολο αυτών των μηχανημάτων από το έδαφος. Σήμερα πολλές φορές οι χειριστές δουλεύουν μόνοι τους, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν όμως υπήρχε εργάτης τότε θα μπορούσε να προσφερθεί άμεσα βοήθεια στον άτυχο εργαζόμενο.
Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της εργασίας, στα οποία έχει οδηγήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους σταθμούς και τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη πριν 20 χρόνια δούλευαν 3.100 μόνιμοι εργαζόμενοι, σήμερα δουλεύουν μόλις 1.100! Την πολιτική αυτή εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου

ΠΗΓΗ: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=21/8/2012&id=14177&pageNo=3&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: