Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας στη Χαλκιδική (Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή)



Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, να αποπληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες, να χρηματοδοτηθεί από το κράτος το Νοσοκομείο και να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία από τους ασθενείς, ζητά το ΚΚΕ από τον υπουργό Υγείας, με Ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Η Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, έχει ως εξής:

«Η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και η πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής συγκυβέρνησης αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, καταδικάζοντας τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε υποχρηματοδότηση, με ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που έχουν τραγικές συνέπειες στην υγεία του λαού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής, όπου εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό (σύριγγες, καθετήρες, φάρμακα), κλινικές και τμήματα τους υποστελεχώνονται λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται με δυσκολία ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης.
Εξαιτίας των κενών οργανικών θέσεων, η καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου καθίσταται προβληματική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό αλλά και τους ασθενείς. 
Στην ορθοπεδική κλινική υπηρετούν 3 γιατροί, από τις 5 οργανικές θέσεις. 
Στο αναισθησιολογικό τμήμα έχουν μείνει μόνο 3 αναισθησιολόγοι (από τους 5 που προβλέπεται), με αποτέλεσμα το τμήμα να μένει ακάλυπτο από εφημερίες 12 ημέρες. 
Στην καρδιολογική κλινική υπάρχουν τέσσερις καρδιολόγοι (από τις 6 θέσεις) και οι εφημερίες μένουν ακάλυπτες για 8 ημέρες.
 Στην παθολογική και παιδιατρική η κάλυψη γίνεται από γιατρούς των Κέντρων Υγείας. 
Το τμήμα του αξονικού τομογράφου δεν εφημερεύει καμία ημέρα του μήνα λόγω έλλειψης γιατρών και τεχνιτών ραδιολόγων. 
Παράλληλα μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και ασθενοφόρα.
 Και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος, από τους τέσσερις που είχε. Το Κέντρο Υγείας διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα, όμως επειδή δεν υπάρχει παρασκευαστής δεν πραγματοποιούνται ακτινογραφίες.
Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή με αυξημένη τουριστική επισκεψιμότητα κατά τη θερινή περίοδο (πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες) και την ώρα που η προσέλευση έχει αυξηθεί κατά 30%.
Επιπλέον, οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους από τον Ιούνιο του 2011 ενώ παράλληλα έχουν υποστεί περικοπές κατά 36% στις εφημερίες Ιανουαρίου - Μαρτίου. 
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όλα τα παραπάνω οι γιατροί του Νοσοκομείου προχωρούν σε επίσχεση εργασίας έπειτα από απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
Η σημερινή συγκυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και αξιοποιώντας την καπιταλιστική οικονομική κρίση, υποβαθμίζει και συρρικνώνει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, προωθώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, διευρύνοντας το χώρο δράσης τους με μόνο στόχο την αύξηση των κερδών τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει για:
Την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
Την άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων εφημεριών.
Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Νοσοκομείου ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών
Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν, ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Ελληνες ή μετανάστες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: