Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Λαιμητόμος για συμβάσεις, αποζημιώσεις και σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας


 Κόλαση για παλιούς και νέους εργαζόμενους αν περάσουν τα μέτρα

Το παραμύθι ότι διέσωσε τις τριετίες, οι οποίες πλέον «παγώνουν», διακινεί τώρα το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι απέδωσε το παζάρι με την τρόικα. Την ίδια ώρα όμως, παραδέχονται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί παρελθόν, ύστερα από την ψήφιση και του 2ου Μνημονίου.

Στην πραγματικότητα, με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν, κυβέρνηση και τρόικα βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην ΕΓΣΣΕ, πετσοκόβουν τις αποζημιώσεις για όλους τους εργαζόμενους και δίνουν το «ελευθέρας» στις επιχειρήσεις να μετατρέψουν σε 6ήμερη την 5ήμερη εργασία και να προσαρμόσουν το ωράριο των εργαζομένων στις ανάγκες λειτουργίας τους, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για υπερεργασία.

Τα νέα στοιχεία του αντεργατικού πακέτου που σιγοψήνεται περιλαμβάνει:

1.    Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αντικατάστασή της από τον ελάχιστο μισθό που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση……………………………..

2.    Περικόπτονται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης μέσα από τη μείωση εκ νέου του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 3 ή 4 μήνες (μάξιμουμ) και ανάλογη μείωση σε όλη την κλίμακα ………………………

3.    Καταργείται το 8ωρο, 5νθήμερο, 40ωρο και δίνεται η δυνατότητα για 6ήμερη εργασία, στην οποία οι επιχειρήσεις θα κατανέμουν το χρόνο εργασίας χωρίς να επιβαρύνονται με προσαύξηση λόγω υπερωριών. Ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες (σύμφωνα και με σχετική Ευρωενωσιακή Οδηγία) και συνολικά ο ημερήσιος χρόνος εργασίας αποδεσμεύεται από το χρόνο λειτουργίας των επιχειρήσεων. ……………………………………

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=25/10/2012&id=14261&pageNo=10&direction=-1

Δεν υπάρχουν σχόλια: