Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή Νίκου Ζαχαριάδη

72 χρόνια από τότε που, όπως και να το κάνουμε το  ΟΧΙ  το είπε ο Μεταξάς,"ο μόνος Έλληνας" , όπως έγραψε κάποιος, "που θα έλεγε το ΝΑΙ."
Το γιατί και το πως το είπε , γράφτηκαν πολλά.
Αλλά την ώρα που είχε σημάνει γενικός ξεσηκωμός και επιστράτευση  και στον πόλεμο χρειάζονταν ΟΛΟΙ, η ΒΑΣΙΛΟΜΕΤΑΞΙΚΗ δικτατορία κράτησε στις φυλακές και στα ξερονήσια κομμουνιστές και δημοκράτες . Και όχι μόνο τους κράτησε , αργότερα όταν μπήκαν στην Ελλάδα οι Γερμανοί , τους παρέδωσε για να τους εκτελέσουν οι ομογάλακτοι τους.
Και όταν αργότερα κάθε λαγκάδι και φαράγγι και βουνό γέμισε από αντιστασιακές ομάδες με κύριο εκφραστή το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ πήραν τα ...μπογαλάκια τους οι κυβερνώντες  και την ...κοπάνησαν για Αλεξάνδρεια και Κάιρο για να απολαμβάνουν τη θαλπωρή των ανέσεων των πολυτελών ξενοδοχείων. Και να επιστρέψουν μετά την απελευθέρωση για να καρπωθούν το αίμα των χιλιάδων αντιστασιακών και να ξαναστείλουν στα ξερονήσια και στις φυλακές και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, εκείνους που αντιστάθηκαν στον ανίερο εισβολέα.

Λίγες μέρες μετά την επίθεση των Ιταλών και ενώ οι εκκλήσεις ΟΛΩΝ των εγκλείστων στις φυλακές και των εκτοπισμένων να πάνε να πολεμήσουν έπεφταν έπεφταν στο κενό, ο Νίκος Ζαχαριάδης (Γ.Γ.Κ.Ε.ΚΚΕ) έστειλε, μέσα από τις φυλακές Κέρκυρας την παρακάτω επιστολή

Προς τον Ελληνικό Λαό

Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και να την εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για την λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες.

Ο Λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικό – απελευθερωτικό, ενάντια στον φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικό – απελευθερωτικού αγώνα.

Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα.

Στον πόλεμο αυτόν που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Έπαθλο για τον εργαζόμενο Λαό και επιστέγασμα για τον σημερινό αγώνα πρέπει να είναι μια καινούρια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς. Λυτρωμένη από κάθε ιμπεριαλιστική εξάρτηση, με ένα πραγματικό παλλαϊκό πολιτισμό.    

Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θα’ ναι νίκη της Ελλάδας και του Λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

Αθήνα 31 Οκτωβρίου 1940

Νίκος Ζαχαριάδης
Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: