Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την 25η Μάρτη


Να ψάξουν, να ανιχνεύσουν την ιστορία, την κληρονομιά τους, να αντλήσουν συμπεράσματα καλούν τους μαθητές οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ με επιστολή για την 25η Μάρτη.
«Η ιστορία δεν είναι απλά γεγονότα που πέρασαν. Τα συμπεράσματα από αυτήν είναι δρόμος για το αύριο. Το δικό σου αύριο», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που αναφέρεται στον κοινωνικό χαρακτήρα της επανάστασης του 1821 και καλεί τους μαθητές με βάση την ιστορία να βγάλουν συμπεράσματα και για το σήμερα: «Τότε τρομοκρατούσαν το λαό ότι, αν ξεσηκωθεί κατά του Σουλτάνου, των ντόπιων συνεργατών του και της "Ιερής Συμμαχίας", θα καταστραφεί. Σήμερα μας λένε ότι θα ζήσουμε το χάος αν συγκρουστούμε με το μαντρί της ΕΕ, αν δε δεχτούμε τις αλυσίδες και την εξαθλίωση που μας φέρνει αυτή η σάπια κοινωνία της εκμετάλλευσης».
Οπως σημειώνεται στην επιστολή: «Θέλει θυσίες ο αγώνας; Ναι, θέλει. Ομως οι θυσίες του αγώνα του λαού για το δίκιο του είναι ασύγκριτα λιγότερες από τα δεινά, τις συμφορές που του φέρνει η υποταγή και η μοιρολατρία. Ούτε το 1821, ούτε και σήμερα, υπήρχαν ενιαία "εθνικά συμφέροντα" (...) Υπήρχαν και Ελληνες που εχθρεύονταν την Επανάσταση, όπως οι κοτζαμπάσηδες και οι Φαναριώτες. Αυτοί υπερασπίζονταν το παλιό κοινωνικό καθεστώς, το οθωμανικό σύστημα και την εξουσία του Σουλτάνου, γιατί αντλούσαν προνόμια από αυτό. Θυμήσου τη δίκη του Κολοκοτρώνη, τη δολοφονία του Ανδρούτσου κ.ά.
Ολοι αυτοί καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία, τρομοκρατούσαν το λαό. Του έλεγαν να αλλάξουμε το Σουλτάνο με τους Αγγλους και τους Γάλλους. Απαιτούσαν πίστη και υποταγή στην "Ιερή Συμμαχία" των δυναστών».
«Μπροστά σε τέτοιους εκβιασμούς έχει βρεθεί πολλές φορές ο λαός μας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τονίζει ότι «σήμερα "προσκυνημένοι" είναι αυτοί που στηρίζουν την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κοινωνία του κέρδους και της αγοράς. Ο στρατός της αντίδρασης ("Ιερή Συμμαχία" τότε, Ευρωπαϊκή Ενωση - ΝΑΤΟ σήμερα) δεν είναι ανίκητος. Και σήμερα επίκαιρο σύνθημα είναι το: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη!". Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί! Σήμερα είναι η δική σου σειρά. Σπάσε τα δεσμά!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: