Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα την πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Δυσμενής εξέλιξη για τα λαϊκά συμφέροντα το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Τις χρόνιες επιδιώξεις ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέλουν να βάλουν στο «χέρι» τη ΔΕΗ, έρχεται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα και προβλέπει το «σπάσιμο» της εταιρείας σε δύο κομμάτια, την άμεση ιδιωτικοποίηση του πρώτου και τη σταδιακή εκποίηση μετοχικού ποσοστού του δεύτερου. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, η «μικρή ΔΕΗ», θα λάβει ως «προίκα» από την κυβέρνηση, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 2.300 MW, 7 ορυχεία λιγνίτη και σχεδόν 2 εκατ. πελάτες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, που μέχρι σήμερα προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ.
Παράλληλα και για την πλήρη διασφάλιση της κερδοφορίας του ιδιώτη επενδυτή, το κυβερνητικό ν/σ περιλαμβάνει «ρήτρες» αποτροπής των πελατών που θα συμβληθούν με τη νέα ιδιωτική εταιρεία, ώστε αυτοί για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην μπορούν να «σπάσουν» τις αναγκαστικές συμβάσεις προμήθειας ρεύματος.
Ενα σημαντικό ερώτημα που γεννάται αφορά στο ποιος θα επωμιστεί τις προκλητικές παροχές «εκπτώσεων» στα βιομηχανικά τιμολόγια, αλλά και το συνολικό κόστος του «κοινωνικού οικιακού τιμολογίου». Είναι απίθανο οι νέοι ιδιοκτήτες να δεχτούν τέτοιες «αβαρίες» που εμποδίζουν την κερδοφορία τους, και είτε αναζητηθεί η λύση της άμεσης κρατικής επιδότησής τους για τη συνέχιση της ισχύουσας εκπτωτικής πολιτικής, είτε όλο αυτό το κόστος μεταφερθεί στην εναπομείνασα εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα λαϊκά νοικοκυριά ξεκινούν με... «ένα το κρατούμενο», στο βαρύτατο τίμημα που θα καταβάλουν.
 
Περισσότερα εδώ:
ΠΗΓΗ: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=12/3/2014&id=15043&pageNo=8&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: