Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Νέα μείωση συντάξεων από την Τετάρτη 30 Ιούλη

Αύξηση των παρακρατηθέντων φόρων φέρνει το νέο σύστημα υπολογισμού
Αυξήσεις - φωτιά από 34 έως και 352 ευρώ στους φόρους που παρακρατούνται κάθε μήνα από τις αποδοχές 1,1 εκατομμυρίου συνταξιούχων αναμένεται να επιφέρει το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά με την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου οι οποίες καταβάλλονται από την Τετάρτη 30 Ιούλη. Επί της ουσίας, τα καθαρά ποσά ανά μήνα κύριων και επικουρικών συντάξεων που θα λαμβάνουν από τον Αύγουστο και μετά 1.146.089 συνταξιούχοι θα είναι μειωμένα με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος(Νόμος 4172/2013). 

Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είχαν αυτοτελή υπολογισμό από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους δικαιούχους με βάση το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και συντελεστές φόρου, κλιμακούμενοι από 22% έως 42%. Έτσι, οι επικουρικές συντάξεις δεν έμπαιναν στη διαδικασία των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος καθώς σε ετήσια βάση είναι χαμηλότερες των 9.550 ευρώ. Επίσης, κάθε ασφαλιστικός φορέας προσμετρούσε αυτοτελώς και τις κρατήσεις ειδικής εισφοράς  με κλίμακα που έχει αφορολόγητο όριο ετήσιων αποδοχών 12.000 ευρώ και συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4%. Ας σημειωθεί ότι για κάθε μία σύνταξη που λάμβανε ο κάθε συνταξιούχος υπολογιζόταν αυτοτελώς η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε κάθε κύρια σύνταξη που δεν ξεπερνούσε ετησίως τα 12.000 ευρώ, καθώς και σε κάθε επικουρική σύνταξη δεν έμπαιναν καθόλου κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Με το νέο σύστημα ο φόρος εισοδήματος που θα παρακρατείται μηνιαία από τις αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα που προκύπτει κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τους συντελεστές 22%, 32%, 42%. Επίσης,ενιαία θα παρακρατείται μηνιαία και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων εφόσον αυτό αναγόμενο ξεπερνά σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ, δηλαδή  ξεπερνά τα 1.000 ευρώ μηνιαία. Όπως και να 'χει, οι κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπολογίζονται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επομένως, γίνεται αντιληπτή η αύξηση στη μηνιαία παρακράτηση σε βάρος των συνταξιούχων.
Για όσους λαμβάνουν κάθε μήνα σύνολο συντάξεων(κύριων και επικουρικών) κάτω των 800 ευρώ οι κρατήσεις φόρων θα εξακολουθήσουν να είναι μηδενικές, καθώς σε κάθε περίπτωση τα φορολογητέα ποσά των συνολικών μηνιαίων αποδοχών τους αναγόμενα σε ετήσια βάση κυμαίνονται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ. 
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας επιχειρώντας να παρουσιάσει «το μαύρο - άσπρο» αλλά και να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις» ισχυρίστηκε ότι «οι συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ» και ότι με την πληρωμή συντάξεων του Αυγούστου ολοκληρώνεται ο κύκλος οργανωτικού εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας». Με ενημερωτικό σημείωμά του, το υπουργείο Εργασίας αναφερόμενο στο θέμα, επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι», κάνοντας λόγο για λογιστικού χαρακτήρα μεταβολές που οφείλονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των παρακρατήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: