Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον,.....

...... ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθληφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.


Μ’ έφεραν προχτές τα βήματά μου, όχι σε ένα ταβερνάκι φτωχικό που μας τραγουδούσε η Βίκυ Λέανδρος πριν μερικές δεκαετίες, αλλά σε ένα εκκλησάκι φτωχικό.
Και μιλάω για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής.
Κτισμένο, ποιος ξέρει από πόσες δεκαετίες ή και εκατονταετίες πριν, μέσα σε αιωνόβιες βελανιδιές

Κτισμένο, ποιος ξέρει από πόσες δεκαετίες ή και εκατονταετίες πριν, μέσα σε αιωνόβιες βελανιδιές

Και το αγίασμα να πηγάζει κάτω από το ιερό βήμα που ξεδιψά τον προσκυνητή
Και από δίπλα να κυλάει το ποταμάκι που στο διάβα του έχει δημιουργήσει καταπληκτικές «ζωγραφιές» που η ούτε ο χρωστήρας  του ποιο διάσημου ζωγράφου μπορούσε  να δημιουργήσει

Και όσους σας φέρει ο δρόμος στη Χαλκιδική ακολουθήστε τον παλιό δρόμο  Αγίου Προδρόμου-Παλαιοκάστρου και περίπου στη μέση αυτής της διαδρομής, λίγο μετά τη γέφυρα της ΒΑΤΟΝΙΑΣ ακολουθήστε το δρόμο που σας δείχνει  μια τεμπελίτσα με βυζαντινή γραφή «ΠΡΟΣ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»,   και είμαι σίγουρος πως θα σας μαγέψει το τοπίο που  θα αντικρίσετε.

Της Αγίας Παρασκευής προχτές και 40 τόσα χρόνια, που περνούσα από τον δρόμο που οδηγεί στον Πολύγυρο και ούτε μια φορά δεν μου οδήγησαν στο εξωκλήσι αυτό.
  Μου οδήγησαν όμως προχτές  καλεσμένος από τον πατέρα Νικόλαο τον νέο ιερέα του Παλαιοκάστρου. Και ειλικρινά έμεινα κατάπληκτος από το όλο τοπίο.
Και για πρώτη φορά, σχεδόν, φορά έλειψα από το δικό μας πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής και άφησα χωρίς καφέ και την Αθηνά. (Αθηνά συγνώμη)

Πολύς κόσμος την παραμονή της γιορτής που οι οικονομάδες φρόντισαν να μην λείψει τίποτα τους επισκέπτες. Από σουβλάκι μέχρι βραστή γίδα, που με τους ήχους της ορχήστρας το ξημερώσανε.

 Και όπως γίνετε σε όλα τα πανηγύρια, από  βραδύς δεν πέφτει βελόνα λόγω της μάσας, της χάψας και της διασκέδασης και  ανήμερα της γιορτής, ΟΛΩΝ των αγίων, οι προσκυνητές είναι ελάχιστοι. Σε κάποια άλλα πανηγύρια το κάνουν εβδομαδιαίο το πανηγύρι με όλα τα συνεπακόλουθα.


Και όσοι προσήλθαν ανήμερα της γιορτής γεύτηκαν την υπέροχη ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ με κριθαράκι που με μεράκι ετοίμασαν οι οικονομάδες.

Και όπως γίνετε σ’ αυτά τα πανηγύρια το χορό άνοιξε ο ιερέας. Και όντως ο πατέρας Νικόλαος εκτός από την θεολογική του κατάρτιση μας απέδειξε πως είναι  καταρτισμένος και χορευτικώς
Δ.Ξ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: