Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκινά σήμερα και επισήμως ο νέος κύκλος παζαριών στην Αθήνα

Στο επίκεντρο οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Με «κόκκινη γραμμή» την προάσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου ξεκινά και επίσημα σήμερα ο κύκλος των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) που βρίσκονται στην Αθήνα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η γκάμα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που θα ξετυλιχτούν στην επόμενη περίοδο, προκειμένου να εμπεδωθούν και ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών και του παραγόμενου ΑΕΠ, ενώ στη συζήτηση βρίσκεται και το μείγμα της πολιτικής σε ό,τι αφορά τους φόρους και τα άλλα αντιλαϊκά χαράτσια που θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτώβρη. Αγνωστη για την ώρα παραμένει η βασική παράμετρος των εξελίξεων, συγκεκριμένα το ύψος της «ελάφρυνσης» που θα δοθεί στα ετήσια τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και τα άλλα μεγέθη του προϋπολογισμού (φορολογικά έσοδα - δαπάνες, «πρωτογενή πλεονάσματα»).
Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι στην «πρώτη γραμμή», με τη συζήτηση να περιστρέφεται σε ζητήματα όπως η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και μάλιστα σε συνδυασμό με τις οφειλές των επιχειρηματιών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει επίσης το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και νέα αντεργατικά μέτρα, όπως το νέο μισθολόγιο και η «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που οδηγούν σε παραπέρα συμπίεση του μέσου μισθού κ.ά.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίστηκαν οι ενδοκυβερνητικές διεργασίες και συσκέψεις με τις συναντήσεις των εμπλεκόμενων υπουργών (Ανάπτυξης, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Δικαιοσύνης) με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ο οποίος συναντήθηκε χτες το βράδυ και με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: