Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

...εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου· τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεω σου·

Προσωρινή απόφαση για την Κυριακή αργία
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 307/2014, έκανε δεκτή την αίτηση των εμπόρων και άλλων φορέων και αναστέλλει προσωρινά την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 9 περιοχές της χώρας. Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής, που θα συζητηθεί στο ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι, από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, θα υποστούν «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» οι καταστηματάρχες, οι έμποροι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.ά. Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η ηθική βλάβη αφορά «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής, καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας».
Εκρινε, επίσης, ότι θα πληγούν τόσο οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίοι «θα αναγκαστούν σε παροχή απασχολήσεως προσωπικής ή των μελών της οικογενείας τους λόγω αδυναμίας απασχολήσεως πρόσθετου προσωπικού», όσο και οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι «θα εξαναγκασθούν εκ των πραγμάτων να παρέχουν εργασία την Κυριακή».
Παρά το γεγονός ότι οι φορείς που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ (ενώσεις εργοδοτών, μεμονωμένοι εργοδότες και η ΟΙΥΕ) επικαλούνταν ακόμα και τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό για να καταργηθεί η απόφαση, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να δυναμώσουν την πάλη για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Πολύ περισσότερο που η απόφαση του ΣτΕ αναγνωρίζει την «ανάγκη εξυπηρέτησης των τουριστών και τις Κυριακές», συστήνοντας να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. ακόμα και όλες τις Κυριακές του χρόνου με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Οι επισημάνσεις δικές μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: