Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Σε οριακή κατάσταση το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο



Τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο Ιπποκράτειο για τους ασθενείς, τους 730 γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους, παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Νοσοκομειακής Επιτροπής. Οι ειδικευόμενοι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση και οι ειδικοί 4ωρες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, αναλώσιμα, αλλά και την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.
Επίσης, καθημερινά αυτήν τη βδομάδα, αποκλείουν τον εισπρακτικό μηχανισμό του νοσοκομείου.
Οπως ειπώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη, έχει κοπεί το 60% των τακτικών χειρουργείων, τα έκτακτα χειρουργεία καθυστερούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, το μικροβιολογικό υπολειτουργεί, η ορθοπεδική βρίσκεται στα πρόθυρα λουκέτου, το ενδοσκοπικό εργαστήριο δεν κάνει εξετάσεις και επεμβάσεις και οι ασθενείς οδηγούνται σε εξωτερικά ιδιωτικά εργαστήρια. Επίσης, η αιμοδοσία απέμεινε με τρεις γιατρούς από έντεκα που είχε, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται αιμοδοσίες φορέων. Δεν υπάρχουν αναλώσιμα και τα ράμματα στα χειρουργεία είναι άχρηστα. Αναγκάζονται να χειρουργούν νεογνά με σάπια ράμματα ενηλίκων.
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο από άποψη αριθμού κλινών, που στις εφημερίες του εξυπηρετεί ασθενείς απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο, εφημερεύει με μόλις 40 γιατρούς, με αποτέλεσμα η αναμονή να ξεπερνά τις 8, τις 10 ή ακόμη και τις 13 ώρες. Το κονδύλι για τις εφημερίες του 2014, για το Ιπποκράτειο μαζί με το Αφροδίσιων και το Δερματικών Νόσων, έχει προϋπολογιστεί σε 5,5 εκ. ευρώ, όταν μόνο για το Ιπποκράτειο το 2008 και το 2009 ήταν 12 εκ. ευρώ.
Οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες εδώ και 7 μήνες, ενώ σε πολλούς οφείλονται εφημερίες από το 2010 και το 2011 (μόνο 80, που έχουν προσφύγει δικαστικά, έχουν να λαμβάνουν 400.000 ευρώ). Για όλα τα παραπάνω, Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: