Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Η φτώχεια ....τραβάει την ανηφόρα

Το 35,7% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). 


Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (39,4%).
 Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, εκτιμάται για τους Ελληνες σε 37,4% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα σε 64,3%. 
Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.512 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.475 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. 
Το έτος 2015, το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας. 
Τι δείχνουν τα στοιχεία; Οτι αυξάνεται το τμήμα των λαϊκών στρωμάτων που κινδυνεύει από το φάσμα της φτώχειας και μάλιστα, με βάση τους επίσημους δείκτες, αυτά τα εισοδήματα δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου.
Δηλαδή, δείχνουν συνθήκες εξαθλίωσης.
 Αυτή την κατάσταση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει η «δίκαιη ανάπτυξη» που επαγγέλλεται η τωρινή κυβέρνηση, αφού υπηρετεί το στόχο της ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης και της απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης που τη συνοδεύει
Σημείωση: Το κείμενο από ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: