Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ξενοδοχεία

ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αυτή τη στιγμή η εθνική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, η οποία υπογράφτηκε στις 16.2.2016, και έχει ισχύ από τις 1.1.2016 μέχρι 31.12.2017, είναι μειωμένη κατά 14% σε σχέση με την ισχύουσα του 2012.

Ακόμα όμως και αυτή η συλλογική σύμβαση, στην πράξη, δεν εφαρμόζεται από τη πλειοψηφία των ξενοδόχων, οι οποίοι αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψηφίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που σήμερα υλοποιεί κατά γράμμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα, με νόμιμο τρόπο να ρίχνουν τους μισθούς στο ύψος των 586 ευρώ και 511 για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών και να μη δίνουν μια σειρά επιδομάτων, μέσα από την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων με Ενώσεις Προσώπων ή και με ατομικές συμβάσεις απευθείας με τον εργαζόμενο, αφού πλέον δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στις Συλλογικές Συμβάσεις κλαδικές και τοπικές για αυτούς που δεν είναι μέλη των αντίστοιχων εργοδοτικών οργανώσεων. Γι’ αυτό η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου διαλύθηκε. Αυτό, επί της ουσίας σημαίνει ότι οι μειώσεις που έχουν υποστεί ή θα υποστούν το επόμενο διάστημα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα είναι ακόμα και κάτω από τα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αν συνυπολογιστεί και η εντεινόμενη φοροληστεία που όλα αυτά τα χρόνια υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, η αγοραστική δύναμη των ξενοδοχοϋπαλλήλων εξανεμίζεται.
Η πλειοψηφία αυτών των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι Ενώσεις Προσώπων έχουν ενιαία στόχευση: Καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, τον κατώτερο κλαδικό αλλά και τον κατώτερο εθνικό μισθό, διευθετούν τον εργάσιμο χρόνο πέρα από κάθε θεσμοθετημένο όριο.
Όλα αυτά γίνονται ενώ η τουριστική κίνηση και τα κέρδη των ξενοδοχειακών ομίλων έχουν ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα και ενώ για την τουριστική σεζόν του 2016 αναμένεται νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Την ίδια στιγμή οι συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία είναι συνθήκες γαλέρας, με την εντατικοποίηση, τα ελαστικά ωράρια, τη γενικευμένη μαθητεία τις καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων και την ανασφάλιστη εργασία να είναι κανόνας.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε δεσμευτεί να επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων και να καταργήσει το αντεργατικό πλαίσιο, που μεταξύ άλλων έχει δώσει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να συστήνουν εργοδοτικές Ενώσεις Προσώπων, μέχρι σήμερα ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν έφερε καμία τέτοια νομοθετική ρύθμιση, αλλά διατηρεί το ισχύον καθεστώς. Μάλιστα ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να δώσει νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει για να επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και να καταργήσει τη δυνατότητα να συστήνουν οι εργοδότες Ενώσεις Προσώπων που ακυρώνουν τις συλλογικές συμβάσεις και τα κατοχυρωμένα ακόμη με νόμους δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.


Οι Βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια: