Μικρές συμβουλές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο πυρκαγιάς στο αυτοκίνητό μας.

Η πυρκαγιά της Porsche Cayenne που στοίχισε τη ζωή στον εκδότη της «Ακρόπολις» Π. Μαυρίκο, πέρα από τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αυτοκινήτων, όπως και απορίες για το πώς θα αντιδράσουμε σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή.
Καταρχάς να τονίσουμε ό,τι, στα σύγχρονα αυτοκίνητα με τις ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου είναι πολύ δύσκολη ή σπάνια η ανάφλεξη (πυρκαγιά) και αυτό μπορεί να έχει ως βασική αιτία κάποιο βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα, ακόμη και τη διαρροή καυσίμου. Ο συνδυασμός των δύο αυτών αιτιών, είναι ευνόητο… εκρηκτικός.
Σε κάθε περίπτωση, σε ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο και ιδίως νέας τεχνολογίας είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ και οι κακοτεχνίες από κάποιον που έχει επέμβει στον αυτοκίνητο (π.χ. για την τοποθέτηση συναγερμού ή συστήματος υγραεριοκίνησης) μπορούν να αποτελέσουν μια πιθανή αιτία.
Τι κάνουμε όπως στην περίπτωση που συμβεί μας συμβεί το απρόοπτο;
Καταρχάς, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μη χάσουμε πολύτιμο χρόνο.
-Φροντίζουμε να σταθμεύσουμε ΑΜΕΣΑ και με ασφάλεια το αυτοκίνητό μας.
-Κλείνουμε το κλιματιστικό και τους αεραγωγούς για να μην εισέρθει ο δηλητηριώδης καπνός στο εσωτερικό
-Ξεκλειδώνουμε τις ασφάλειες των θυρών αμέσως για να μην εγκλωβιστούμε.
Αν δεν ανοίγουν, με ένα αιχμηρό αντικείμενο (καλό είναι να έχουμε κάτι στον ντουλαπάκι) σπάζουμε το παράθυρο και βγαίνουμε έξω, προσπαθώντας να απελευθερώσουμε και τους επιβάτες εάν υπάρχουν.
-Τους απομακρύνουμε και εάν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες παίρνουμε τον πυροσβεστήρα που οφείλουμε να έχουμε στον πορτ μπαγάζ του αυτοκινήτου και προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά.
-Αν η φωτιά έχει εξαπλωθεί στο πίσω μέρος τους αυτοκινήτου, που συνήθως είναι το ρεζερβουάρ, απομακρυνόμαστε, υπό τον κίνδυνο έκρηξης.
-Ζητούμε από τους επιβάτες που έχουμε απομακρύνει να μείνουν εκεί και να καλέσουν τις αρχές (Αστυνομία, Πυροσβεστική).
-Αν η φωτιά έχει εξαπλωθεί, απομακρυνόμαστε σε ασφαλές σημείο, ενώ οφείλουμε να προειδοποιήσουμε εγκαίρως και τους επερχόμενους οδηγούς για να μην εμπλακούν και εκείνοι στην πυρκαγιά.