Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

«Για τη δήλωση πόθεν έσχες των εκπροσώπων γονιών και μαθητών στις σχολικές επιτροπές»

ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών

 Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από γονείς σε όλη την Ελλάδα, για τη δήλωση πόθεν έσχες που υποχρεούνται να υποβάλουν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Μαθητικών Κοινοτήτων στις σχολικές επιτροπές των δήμων.
Συμφωνά με το ν. 3213/03 άρθρο 1 και 3 όπως αντικαταστάθηκε από το ν. 4281/14 άρθρο 222, 224 και 225 στα υπόχρεα πρόσωπα υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) περιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι των γονεϊκών οργανώσεων και μαθητικών κοινοτήτων που συμμετέχουν ως μέλη στις σχολικές επιτροπές των δήμων.  
Θεωρούμε τις συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου που αφορούν γονείς και μαθητές απαράδεκτες και τελικά αποθαρρυντικές για τη συμμετοχή των γονιών στις δομές του κινήματος. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση πως οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και των Μαθητικών Κοινοτήτων στις σχολικές επιτροπές, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω της συμμετοχής τους σε αυτές, αναδεικνύουν τα οξυμμένα προβλήματα των σχολείων, προσπαθούν να ελέγξουν τη σωστή και δίκαιη κατανομή της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης, προσπαθούν να βάλουν φραγμό στην ιδιωτικοποίηση των δομών του δημόσιου σχολείου, αναδεικνύουν ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες της λειτουργίας – της ασφάλειας των σχολικών μονάδων, δεν έχουν καμία ευθύνη διαχείρισης χρηματικών ή περιουσιακών στοιχείων των σχολικών επιτροπών.
Προφανώς, δεν μπορούν να εξισώνονται οι ευθύνες των Δημοτικών Αρχών - οι οποίες έχουν σημαντική ευθύνη για τη διαχείριση και τη κατανομή δημόσιου χρήματος - και αυτές των εκπροσώπων γονιών και μαθητών.
Προκύπτουν επιπλέον ορισμένα ερωτηματικά. Για παράδειγμα, οι ανήλικοι μαθητές που εκπροσωπούν τις μαθητικές κοινότητες στις σχολικές επιτροπές τι δήλωση θα κάνουν, με ποιό ΑΦΜ, και σε ποία περιουσιακά στοιχεία θα αναφέρονται; Ποιός φέρει την ευθύνη στην περίπτωση που αυτά τα παιδιά δεν υποβάλουν δήλωση, μήπως οι γονείς και κηδεμόνες που έχουν και την συνολική ευθύνη συμφωνά με τον νόμο;

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ Υπουργοί:

·       Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε άμεσα να εξαιρεθούν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και των Μαθητικών κοινοτήτων στις σχολικές επιτροπές από την υποχρέωση δήλωσης πόθεν έσχες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: