Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Σε όλο και λιγότερους συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας την επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.


Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ερώτησή του αναφέρει τα παρακάτω :

«Χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται αυτές τις μέρες σε κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που και στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, τους ξεκληρίζουν με τον υψηλό ΦΠΑ στο 24% για όλα τα αγροτικά εφόδια, με τη βαριά φορολογία, με τα τεκμήρια, με τριπλασιασμό των  ασφαλιστικών εισφορών και  τον ΕΝΦΙΑ για χωράφια στάβλους και αποθήκες κ.α.

Στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014 – 2016 της ΕΕ, κόπηκε ήδη το 30% των επιδοτήσεων - ενισχύσεων και μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα ξεπεράσουν συνολικά το 60%. 

Δεδομένων των περικοπών και του υψηλού κόστους παραγωγής, οι τιμές παραγωγού που διαμορφώνει η "ελεύθερη" αγορά στο σύνολο, σχεδόν, των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές και πληρώνονται μετά από 5-6 μήνες.

Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι μεγαλοαγρότες – αγροτοκαπιταλιστές.  Μια μειοψηφία 13% καρπώνεται το 80% των επιδοτήσεων – ενισχύσεων, περιμένουν να πάρουν, για ένα κομμάτι ψωμί, τη γη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Παράλληλα και σε περίοδο κρίσης είναι υψηλή η κερδοφορία που εμφανίζουν  μονοπωλιακοί  επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή :

Πώς τοποθετείται στο ότι η ΚΑΠ κι οι επιδοτήσεις της - χρήματα από τη βαριά φορολογία εργαζόμενων και άλλων λαϊκών στρωμάτων - αποτελούν εργαλείο ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και της συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια;»


01/02/2017                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: