Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

«Να σκέφτεσαι τους άλλους»

Να λάβουν μέρος στη δράση της ΕΕΔΥΕ, με θέμα: «Να σκέφτεσαι τους άλλους», καλεί τα ΔΣ Συλλόγων και ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Εκπαιδευτικούς η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι, «καθώς τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας και καθημερινά χιλιάδες παιδιά του πολέμου, εγκλωβίζονται στη χώρα μας, λόγω των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης, ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να "μιλήσουμε" στους μαθητές μας!».
Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της: «Μέσα από τη δράση αυτή, να καλέσουμε τους μαθητές μας "να σκεφτούν τους άλλους" με την τέχνη τους, με τον αυθορμητισμό και τη ζωντάνια τους!
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που διανύει ήδη το 61ο έτος ζωής και δράσης, απευθύνεται σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κυρίως τους μαθητές και μας καλεί συλλογικά αλλά και τον καθένα ξεχωριστά "ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ", πρόσφυγες αλλά κι ανθρώπους της διπλανής πόρτας!
Η δράση αυτή είναι συνέχεια των δύο προηγούμενων που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ, για τις αιτίες των πολέμων και της προσφυγιάς: "Μια ζωγραφιά για την ειρήνη το 2015 και "Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας" το 2016. Σ' αυτές, με ευαισθησία οι μαθητές αποτύπωσαν στα έργα τους (ζωγραφική, κείμενα, κολλάζ, βίντεο κ.λπ.) το όνειρο για μια ζωή ειρηνική, χωρίς πολέμους, φτώχεια και επεμβάσεις.
Για το θέμα:
Η ιδέα για τη φετινή δράση βασίζεται στο ποίημα του Παλαιστινίου αγωνιστή ποιητή Μαχμούτ Νταρουίς (1942-2008), ο οποίος θεωρείται εθνικός ποιητής της Παλαιστίνης και ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Άραβες ποιητές.
"Ποίημα που, όπως σημειώνει η ΕΕΔΥΕ, λειτουργεί θετικά και πολλαπλασιαστικά στα αισθήματα αλληλεγγύης, αγάπης και υποστήριξης που έχουν εκφράσει οι μαθητές στα χιλιάδες παιδιά που ξεριζώθηκαν βίαια από τις εστίες και ζουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Ταυτόχρονα το ποίημα μας υπενθυμίζει ότι ο "άλλος" είναι ο διπλανός μας, ο συμμαθητής με τους άνεργους γονείς, ο φίλος με την άρρωστη μάννα που δεν μπορεί να βρει νοσηλεία, αλλά κι εμείς οι ίδιοι που ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, το άγχος για το αύριο."
Για την οργάνωση της δράσης:
Τα έργα μπορούν να είναι ατομικά ή ομαδικά σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας: Μουσική, βίντεο, ζωγραφική, κολλάζ, αφισέτες ή μεγάλα ταμπλό, κείμενα, φωτογραφίες κ.λπ. Οι ατομικές προσπάθειες, όσον αφορά τη γραφική ύλη, να έχουν διάσταση σε μέγεθος χαρτιού Α3 ή Α4 και οι ομαδικές μπορούν να είναι και σε μεγάλα ταμπλό, χωρίς να αποκλείεται κάθε άλλη πρωτοβουλία.
Τα έργα των μαθητών μπορούν να παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Συλλόγων και ΕΛΜΕ σε συνεργασία με τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.
Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε κεντρικά με την ΕΕΔΥΕ, αλλά κυρίως με τις Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής σας ή με τις τοπικές Επιτροπές του ΠΑΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση σας καλούμε να στέλνετε τις αποφάσεις συμμετοχής σας στη δράση, ως Σύλλογος ή ΕΛΜΕ, ως Σύλλογος Διδασκόντων ή και μεμονωμένα ως εκπαιδευτικός, αλλά και τα έργα των μαθητών σας ηλεκτρονικά στο mail της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ "panelladiki@edupame.gr" για να ανέβουν στην ιστοσελίδα μας ("edupame.gr")».

Δεν υπάρχουν σχόλια: