Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Ένας ξεχωριστός χώρος, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, θα υπάρχει και φέτος στις κεντρικές εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 21 - 22 - 23 Σεπτέμβρη στο πάρκο Τρίτση.

Μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων, η ΚΝΕ έχει στόχο να αναδειχθεί η ανάγκη να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στη ναρκωκουλτούρα και στην επίθεση του συστήματος, που με διάφορα τερτίπια προσπαθεί να αποσπάσει τη στήριξη της νεολαίας στα σχέδιά του για νομιμοποίηση της κάνναβης και για περιθωριοποίηση των χρηστών. Που προσπαθεί να πείσει τη νεολαία ότι τα ναρκωτικά είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής, πράξη αντίστασης, έως και ωφέλιμα για την υγεία, παραβλέποντας τον κοινωνικό θάνατο που προκαλεί η εξάρτηση.
Η ΚΝΕ ορθώνει τείχος αντίστασης απέναντι σε όσους επιδιώκουν να βγάλουν τη νεολαία στο περιθώριο, να θολώσουν τη σκέψη της. Επιδιώκει σταθερά να αναδεικνύεται το έργο των θεραπευτικών κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης, στηρίζει έμπρακτα τη δράση τους. Μάχεται για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, με ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης, με την αναγκαία ενίσχυσή τους σε πόρους και ειδικευμένο δυναμικό.
Και φέτος στο χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν θεραπευτικές κοινότητες και σύλλογοι οικογένειας των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω», όπως και των Κέντρων Πρόληψης, που θα παρουσιάσουν το υλικό και τις πολύμορφες δραστηριότητές τους. Κάθε νέος που προβληματίζεται για τα ζητήματα της χρήσης και της εξάρτησης θα μπορεί να πάρει πληροφορίες, να συζητήσει, να διαμορφώσει ολοκληρωμένη αντίληψη και στάση γύρω από το ζήτημα των ναρκωτικών. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα του ΚΕΘΕΑ «Στροφή», στο μαθητικό Στέκι.
Φέτος, στο χώρο κατά των ναρκωτικών θα υπάρχει έκθεση με τη θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών, που έχει επιμεληθεί η Επιτροπή κατά των ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο χώρο της έκθεσης θα γίνεται οργανωμένη ξενάγηση για να κατανοηθούν καλύτερα πλευρές που σχετίζονται με την εμφάνιση της εξάρτησης στον καπιταλισμό, τη σύνδεση με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και την εμφάνιση αλλοτριωμένων αναγκών, την αντιπαράθεση με άλλες δυνάμεις και τα ιδεολογήματα που αναπτύσσουν γύρω από τα ζητήματα της χρήσης. Επίσης, θα δημοσιευτεί μπροσούρα – επεξεργασία της Επιτροπής κατά των ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές.
Στο χώρο κατά των ναρκωτικών στο Φεστιβάλ θα υπάρχει ακόμα έκθεση σκίτσου με θέμα "Με όπλο την πένα, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά" και πρωτότυπο διαδραστικό ομαδικό παιχνίδι με θεματολογία ενάντια στα ναρκωτικά και τις αιτίες που τα συντηρούν.

Για μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος

Οι παραπάνω δραστηριότητες δένονται με το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις του οποίου είναι αφιερωμένες στη μεγάλη επέτειο από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, που έφερε για πρώτη φορά την εργατική τάξη νικηφόρα στην εξουσία, καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού έλυσε μια σειρά από προβλήματα, πραγματοποιώντας τεράστια βήματα στην άνοδο του επιπέδου της λαϊκής ευημερίας. Στηριγμένη στην επιστήμη του μαρξισμού - λενινισμού, έβαλε τα θεμέλια για τη διαμόρφωση του «νέου ανθρώπου». Για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος, ενταγμένος στο κοινωνικό σύνολο, να είναι πρωταγωνιστής, να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της νέας κοινωνίας, της νέας εξουσίας, να μπορεί να αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του.
Στη σοσιαλιστική κοινωνία η εργασία αποκτά άλλο περιεχόμενο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς. Η μόρφωση δεν στηρίζεται στην απόκτηση αποσπασματικών γνώσεων, αλλά στην ικανότητα του ανθρώπου να ανακαλύπτει την αντικειμενική πραγματικότητα. Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός γίνονται συστατικά στοιχεία του ελεύθερου χρόνου και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας. Σε αυτή την κοινωνία ο άνθρωπος μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερος, να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να έχει ισότιμες σχέσεις με τους γύρω του. Δε νοιώθει απομόνωση, κενό, ανασφάλεια. Ζει την πραγματικότητα και θέλει να τη βελτιώσει προς όφελός του. Η χρήση ουσιών σαν μέσο φυγής γίνεται περιττή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: