Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Από τον γιορτασμό του Αγίου Αγαπίου του εκ Γαλατίστης

Για πολλοστή φορά η Γαλάτιστα χωρίς την παρουσία του δεσπότη της - που ΄σαι αοίδημε Νικόδημε που ίσως και να μην απουσίασες  ποτέ - γιόρτασε τον Άγιο της, τον ΑΓΙΟ ΑΓΑΠΙΟ "μεγάλο διδάσκαλο του γένους".


 Φέτος η μνήμη του γιορτάστηκε στην ενορία του Αγίου Γεωργίου (λόγω των δυο ενοριών η μνήμη του γιορτάζεται εναλλάξ).


Ο Μέγας Εσπερινός τελέστηκε και από τους δυο ιερείς του χωριού Γεώργιο Σκονδράνη και Αργύριο Καραμόσχο και ο Ορθρος καί από τον πατέρα Γερμανό που ήρθε από την Ι.Μ. Αγίας Αναστασίας.
Στα αναλόγια εκτός από τους Ιεροψάλτες του Ναού του Αγίου Γεωργίου Άγγελου Κουτζιαρή και Κωνσταντίνου Ζιάκα ήταν και οι ιεροψάλτες του Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου Αστέριος Τράκας και Ιωάννης Σιμώνης ,με τους βοηθούς τους.




Μετά το τέλος του Εσπερινού έγινε, όπως συνηθίζεται, η περιφορά της Εικόνας στους δρόμους της Γαλάτιστας.






Στους πιστούς προσφέρθηκαν μετά το τέλος του Εσπερινού εδέσματα που ετοίμασαν οι κυρίες της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου.
 Παρευρέθηκε και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μηλτιάδης Κωνσταντίνου που κήρυξε και τον "ΘΕΙΟΝ ΛΟΓΟΝ".
Και με την ευκαιρία αυτή. Καλό είναι να μην το ρίχνουμε στο σόμπορο όταν πάμε στην εκκλησία. Μερικές δε φορές συναγωνιζόμαστε τον παπά ή τον ψάλτη ποιος θα ακουστεί περισσότερο.  Όταν  Και κάτι ακόμα.Το πρόσφορο, που πάμε στην εκκλησία το πάμε για να το χρησιμοποιήσει ο παπάς  για την προσκομιδή -  ο λαός μας με πολύ σοφία  το ονόμασε ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ δηλαδή να λειτουργήσει μ΄αυτό ο παπάς-  γιαυτό και πρέπει τουλάχιστον η σφραγίδα να είναι "πεντακάθαρη", τόσο αυτή που ζυμώνουμε στο σπίτι όσο και αυτή που αγοράζουμε για να μπορέσει  να προσκομίσει. Ο παπάς δεν έχει ούτε τσεκούρι, ούτε πριονοκορδέλα για να βγάλει τον ΑΜΝΟ και τις ΜΕΡΙΔΕΣ και να κόψει στη συνέχεια το ΑΝΤΙΔΩΡΟ για τους πιστούς.
Και επειδή δεν είμαι ειδικός διαβάστε ΕΔΩ





Αν δεν σας ανοίγει αμοίξτε ΕΔΩ:http://tseligas-daskalos.blogspot.gr/2017/08/video.html
ΚΑΙ ΕΔΩ:https://youtu.be/du-xP04pWiM

Δεν υπάρχουν σχόλια: