Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

72 χρόνια από την καταστροφή των Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 72 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βόμβων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αναφέρονται τα εξής:



"Συμπληρώνονται φέτος εβδομήντα δύο χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, μια ενέργεια που δεν υπηρετούσε καμία στρατιωτική ανάγκη εναντίον της ήδη ηττημένης Ιαπωνίας, παρά μόνο τον εκφοβισμό των λαών, της Σοβιετικής Ένωσης, του ανερχόμενου τότε σοσιαλιστικού συστήματος και κομμουνιστικού κινήματος. Από τη ρίψη των ατομικών βομβών εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας.
Σήμερα, 72 χρόνια μετά, οι λαοί συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο αποκρουστικό προϊόν της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ κρατών και μονοπωλίων, για τη διανομή των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, αποτελούν την αιτία των στρατιωτικών επεμβάσεων, των δεκάδων τοπικών και περιφερειακών πολέμων, της επαναχάραξης των συνόρων, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Αυξάνουν τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη το εργατικό - λαϊκό κίνημα να έχει σταθερά στον προσανατολισμό του την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες τον γεννούν.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο ψεύτικο και παραπλανητικό είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι η Ελλάδα αποτελεί "νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας" σε μια περιοχή που φλέγεται. Κι όλα αυτά τη στιγμή μάλιστα που η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμμετέχει πρόθυμα και ενεργά σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή. Η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προχωράει σε επέκταση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, ενώ έχει στηρίξει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ που, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα με τη Ρωσία, προχωρούν σε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πραγματικό ολοκαύτωμα στους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα.
Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, δε μπορεί να δώσει λύση στα βασικά λαϊκά προβλήματα, ούτε να εξασφαλίσει ειρήνη για τους λαούς. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών.
Γι’ αυτό και η πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: