Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Αυτός είναι ο πραγματικός ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού!!!

                                                                                                                         
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
 της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών


Πάτρα 28 Αυγούστου 2017
Με αφορμή τα όσα δημοσιεύονται και ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε όσον αφορά την μεταφορά με ναυτιλιακά μέσα συναδέλφων που ενεπλάκησαν σε κατασβέσεις πυρκαγιών στην Κεφαλονιά, και με δεδομένο ότι έχουμε δρόμο μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, όπως υποδηλώνουν οι τραγικές εξελίξεις στην Ζάκυνθο, η Ε.Α.Κ.Π. δηλώνει τα εξής:
Κατ’ αρχήν το γεγονός αυτό καθ’ αυτό εάν συνέβη όπως καταγγέλθηκε, είναι καταδικαστέο και συγκαταλέγεται μέσα στα εκατοντάδες περιστατικά που καταγράφονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε βάρος των αξιοπρεπών και ασφαλών συνθηκών εργασίας που πρέπει να εργάζονται οι πυροσβέστες και πρώτα και κύρια βαρύνει την κυβέρνηση για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της πυροπροστασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Το συγκεκριμένο γεγονός όμως εντυπωσιάζει για τις πολύπλευρες προεκτάσεις που έχει, αλλά και για το πώς αξιοποιήθηκε από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ενώ είναι συνυπεύθυνες για την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί στο Π.Σ., η κάθε μία από την πλευρά της το αξιοποιεί αναλόγως για τους δικούς της λόγους.
Ενώ λοιπόν έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου άπειρες αυθαιρεσίες, καταστρατηγήσεις και υποτιμητικές καταστάσεις σε βάρος των πυροσβεστών όπως:
·     Μαζικό ξεσπίτωμα με εκατοντάδες μεταθέσεις κυρίως σε βάρος των πενταετών πυροσβεστών σε κάθε άκρη της νησιωτικής κυρίως χώρας για τα συμφέροντα της Fraport και με ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στην πυροπροστασία αλλά και στην οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των μετατιθέμενων.  
·     Παραβιάσεις ωραρίου που φθάνουν πλέον των 40 ωρών συνεχόμενης εμπλοκής σε συμβάντα και με επιβολή διπλάσιου καταχρηστικού χρόνου εργασίας σε όσους υπηρετούν σε αεροδρόμια της Fraport για να καλύπτουν και τομείς πυρασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Παραβιάσεις που απαντώνται κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων (βλ π.χ. Ζάκυνθο) για τις οποίες παραβιάσεις έχει παρέμβει μόνο η Ε.Α.Κ.Π.
·     Παραβιάσεις ακόμη και σε αυτό το αντιδραστικό καθεστώς των μετακινήσεων που δημιούργησε η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. και εφαρμόζει η σημερινή ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΑΝ.ΕΛ., για να καλύπτονται με αποσπασματικό τρόπο κενά υπηρεσιών που διευρύνθηκαν κυρίως από τις μεταθέσεις στα ιδιωτικά αεροδρόμια και τα κλιμάκια των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων.
·     Επικίνδυνες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας από κάθε άποψη που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς και τον θάνατο ενός συναδέλφου.
·     Μεγάλες καθυστερήσεις στην μεταφορά από τις νησιωτικές περιοχές και στις αλλαγές των δυνάμεων που ενισχύουν όμορες περιοχές, όπως τις περιπτώσεις που κατήγγειλε η Ε.Α.Κ.Π. για την περιοχή της Κέρκυρας.
·     Ελλείψεις ακόμη και της στοιχειώδους διοικητικής μέριμνας με νερό και φαγητό.    
Έχουμε λοιπόν:
 Ø Από την μία το όψιμο ενδιαφέρον της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών που παρά τον μακρύ κατάλογο των παραβιάσεων και των αυθαιρεσιών, θυμήθηκαν λίγο πριν την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, τους συναδέλφους που ταλαιπωρήθηκαν στην μετακίνηση τους από την Κεφαλονιά και ότι άλλα προβλήματα διαπίστωσαν τώρα τελευταία, με βαρύγδουπες κοινοποιήσεις που φθάνουν μέχρι και τον Πρωθυπουργό της χώρας !!! 
Όπως όψιμα ανακάλυψαν επίσης ότι ταλαιπωρήθηκαν οι 8 συνάδελφοι από τις δραστηριότητες επιχειρηματικών συμφερόντων, έχοντας μάλιστα συμπαραστάτη την Π.Ε.Ν.Ε.Ν., αλλά έκαναν γαργάρα όλο το προηγούμενο διάστημα, το γεγονός ότι εκατοντάδες μέλη της πενταετείς πυροσβέστες, ξεσπιτώθηκαν στα κοσμοπολίτικα και τ΄ ακριτικά νησιά και « επιδότησαν » με τα 750 ευρώ του μισθού τους,  την λειτουργία των αεροδρομίων της Fraport, αφού σήκωσαν όλο το βάρος της επιβίωσης τους  σ΄ αυτά και ότι άλλο άφησαν πίσω τους,  μόνο από αυτό το πενιχρό τους εισόδημα.  
 Ø Από την άλλη, την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας, που ενώ μέχρι τώρα δεν παρενέβη ουσιαστικά για όλα όσα περιγράφονται παραπάνω και υπήρχαν σε κάθε έγγραφη καταγγελία - παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Π., τα οποία διαδραματίζονταν καθημερινά σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες της συνδικαλιστικής της δικαιοδοσίας, εξευτέλισε κάθε έννοια συνδικαλιστικής δράσης για τον λόγο ότι:
Καθ΄ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, βγήκε για  πρώτη φορά να υπερασπιστεί, όχι  τα συμφέροντα των δεκάδων πυροσβεστών από τις  άπειρες καταστρατηγήσεις και αυθαιρεσίες που βιώνουν καθημερινά, καθώς και να καταγγείλει τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων στον φυσικό πλούτο και στις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής ευθύνης της, αλλά την υπόσταση ναυτιλιακής εταιρίας από τις ζημιογόνες για τα επιχειρηματικά της συμφέροντα καταγγελίες, του άλλου εταίρου του κυβερνητικού συνδικαλισμού !!!
Μάλιστα κατά παράβαση κάθε έννοιας καταστατικής λειτουργίας της Ένωσης και φυσικά στην λογική να κρατάμε και καμία πισινή, ανέθεσε να υπογράψει την σχετική παρέμβαση αντί του προέδρου και του γενικού γραμματέα  ένα απλό μέλος του Δ.Σ., ως τοπικός τοποτηρητής του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Κεφαλονιά, στέλεχος της Προοδευτικής Αδέσμευτης Κίνησης Πυροσβεστών ( πρώην ΠΑ.Σ.Κ.Π. ).
Η κατάπτυστη όμως ενέργεια του προεδρείου δεν εξαντλείται μόνο στο γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, αλλά και γενικότερα οι δομές πυροπροστασίας και προσέτρεξε να υπερασπιστεί επιχειρηματικά συμφέροντα.
Έγκειται και στο γεγονός ότι στην ουσία υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς (ως γνήσιος εκπρόσωπος του ξεπουλημένου κυβερνητικού συνδικαλισμού) πειθαρχικές ενέργειες σε βάρος των ταλαιπωρημένων πενταετών πυροσβεστών, αναφέροντας στην ανακοίνωση της, « Ήταν καθαρά δική τους απόφαση, χωρίς σχετική ενημέρωση της υπηρεσίας, να θέλουν να αναχωρήσουν μια ώρα πριν από την Κεφαλονιά με την KEFALONIAN LINES, αναλαμβάνοντας έτσι τις υπηρεσιακές ευθύνες τους ».
Η Ε.Α.Κ.Π. μέσω του εκπροσώπου της στο Δ.Σ. της ένωσης επικοινώνησε με το προεδρείο προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την συγκεκριμένη απαράδεκτη αντικαταστατική και αντισυναδελφική παρέμβαση του προεδρείου, χωρίς να έχει προηγηθεί Δ.Σ. ή έστω η στοιχειώδη ενημέρωση όλων των μελών του Δ.Σ. Από την επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι, τόσο το περιεχόμενο της σχετικής παρέμβασης, όσο και ο αντικαταστατικός τρόπος κοινοποίησης της, είναι σε πλήρη γνώση και χαίρει της συγκατάθεσης του προεδρείου. 
Να λοιπόν ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού στα συνδικαλιστικά δρώμενα:
·     Να αδιαφορούν προκλητικά για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες όπως η συνέχιση της 20ετούς ομηρίας όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές και μία σειρά άλλα προβλήματα.
·     Να σηκώνουν όμως ντόρο για επιμέρους προβλήματα, όπου υπάρχει περιθώριο ελιγμού για τα κυβερνητικά κλιμάκια και να αθωώνουν έτσι τις διαχρονικές αντεργατικές πολιτικές σε βάρος των συναδέλφων τους που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.
·     Να ανοίγουν παράλληλα δρόμους για μεγαλύτερη ένταση του αυταρχισμού σε βάρος όσων τολμούν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους και να διεκδικούν ποιο αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.   
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καταγγέλλει και καταδικάζει: Τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι 8 συνάδελφοί μας. Την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για τα δεινά μας, καθώς και τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού που μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα υπηρετούν τις αντιλαϊκές πολιτικές και σε κάθε ευκαιρία δεν διστάζουν να ξεπουλήσουν τους εργαζόμενους.
ΖΗΤΑ από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα ουσιαστικά μέτρα ώστε να δημιουργηθεί ασφαλές και ανθρώπινο περιβάλλον για τους πυροσβέστες, όπως αυτά περιγράφονται στις θέσεις της που τις έχει καταθέσει άπειρες φορές στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Να συγκληθεί άμεσα έκτακτο Δ.Σ. της Ένωσης για να συζητηθούν όλες αυτές οι ενέργειες του προεδρείου, αλλά και τα άμεσα προβλήματα των πυροσβεστών που αυτή την στιγμή σηκώνουν το βάρος της πυροπροστασίας μόνοι τους στα μέτωπα των πυρκαγιών.  
Για την Ε.Α.Κ.Π.
Το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας

Ζαμπάτης Σπύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: