Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Για το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ).

 ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν υπάγεται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών ή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (άρθρο 79 σελίδα 91 εδάφιο 2 του καταστατικού του), αποδίδει επικουρικές συντάξεις που περιγράφονται στο άρθρο 2 εδάφιο 1 (βασικοί σκοποί).

Με τις τροποποιήσεις του καταστατικού, που έγιναν στις 1-3/24-4-2015 δόθηκε στο ΔΣ του ταμείου η αρμοδιότητα να ορίζει τελείως αυθαίρετα το ύψος των συντάξεων και τους δικαιούχους αυτών, παραβιάζοντας ακόμα και άρθρα του καταστατικού.
Το ταμείο τυπικά θεωρείται «αυτοδιοικούμενο», αφού το ΔΣ απαρτίζεται αποκλειστικά από εκπροσώπους των εργαζομένων και συνταξιούχων. Έτσι το ΔΣ επικαλούμενο την κακή κατάσταση και πορεία των οικονομικών του ταμείου προχώρησε σε συνεχείς μειώσεις των συντάξεων σε μεγάλη ομάδα συνταξιούχων, με πιο πρόσφατη την απόφαση (μέσω ΓΣ αντιπροσώπων) στις 26/6/2016 να καταργήσει στην ουσία τις επικουρικές συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων και αντί αυτών να τους αποδίδει ένα πενιχρό επίδομα 50 ευρώ μικτά. Η προοπτική αυτή ανοίγεται και για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, ενώ το ΔΣ προειδοποιεί για την επερχόμενη πλήρη χρεοκοπία του και αδυναμία του να επιτελεί τους σκοπούς του στο μέλλον.
Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση αυτή. Όσο για την δυσχερή οικονομική κατάσταση που το ΔΣ επικαλείται για να δικαιολογήσει τις ενέργειές και αποφάσεις του, τονίζουμε τα εξής:
(α) το ταμείο υποχρεώθηκε από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να ενταχθεί στο PSI και να χάσει από τα αποθεματικά του το τεράστιο ποσό των 120 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που αποδέχτηκε το ΔΣ.
(β) και πάλι κάτω από κυβερνητικές πιέσεις υποχρεώθηκε με μια απόφαση του ΔΣ, να προχωρήσει «εθελοντικά» στην αγορά μετοχών της Τράπεζας Αττικής ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ για να στηριχτεί η προσπάθεια επιβίωσης της Τράπεζας.
(γ) την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει το ΔΣ του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ κάτω από πιέσεις της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη να «παίξει» στο χρηματιστήριο μέρος των αποθεματικών του χάνοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ.
(δ) οι Τράπεζες (ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA, EUROBANK), των οποίων οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο, επέβαλαν «εθελούσιες» αποχωρήσεις και ασφάλιση εργαζομένων τους μετά το 2005 στο ΕΤΕΑ. Επίσης οι μειώσεις μισθών, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, επέφεραν μειώσεις των εισφορών. Συνολικά οι πρακτικές αυτές οδήγησαν στην απώλεια σημαντικών πόρων από μειωμένες ή μη καταβαλλόμενες εισφορές.
Οι ασφαλισμένοι στο ταμείο δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη για την αρνητική εξέλιξη που υπήρξε και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα επιδεινωθεί στο μέλλον.
Ασφαλώς είναι η πολιτική των κυβερνήσεων που έχει δημιουργήσει στους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο στους συνταξιούχους αυτά τα προβλήματα, με τα μέτρα που επέβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά με τους μνημονιακούς νόμους.
Οι απανωτές περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, όσες έγιναν και αυτές που θα ακολουθήσουν (περικοπές μέχρι της πλήρους εξαφάνισης της προσωπικής διαφοράς, επανυπολογισμός των επικουρικών, πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, κατάργηση ή μείωση των συντάξεων χηρείας κ.α.) αποτελούν τα βασικά στοιχεία της αντιασφαλιστικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.
Για τις αρνητικές αυτές παρενέργειες στα οικονομικά του ταμείου η κύρια ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις, τις οποίες το ΔΣ του ταμείου προσπαθεί να καλύψει, αναφερόμενο γενικά και αόριστα στην «κακή οικονομική κατάσταση» του ταμείου, ασφαλώς συγκαλύπτοντας και τις δικές του για την πλήρη συμμόρφωσή του στις κυβερνητικές πιέσεις.
Η κυβέρνηση, έχει υποχρέωση να παρέμβει για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ προς όφελος των ασφαλισμένων και δικαιούχων τους, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντά τους και τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλίσει:
1. Τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων και την ανακεφαλαιοποίηση του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ από τις Τράπεζες, που στην δική τους διαχειριστική ευθύνη ήταν ή βρέθηκε το ταμείο, μετά τις ανακατατάξεις που έγιναν στον χώρο του χρηματοπιστω­τικού συστήματος (εξαγορές, συγχωνεύσεις κλπ).
2. Τη χορήγηση σε όλους, ανεξαιρέτως, τους συνταξιούχους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ των κατοχυρωμένων, από τις συνταξιοδοτικές τους αποφάσεις παροχών.
3. Την ένταξη όλων των υπηρετούντων υπαλλήλων των παραπάνω τραπεζών στο ταμείο, καθώς και την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών εργασιακών θέσεων.
4. Την επιστροφή των αποθεματικών του ταμείου που χάθηκαν λόγω των κουρεμάτων από τον PSI, την υποχρεωτική εξαγορά μετοχών των τραπεζών, την εκμετάλλευσή τους από τις Τράπεζες.
5. Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν μέσα στα τελευταία 8 χρόνια.


Οι βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια: