Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Ελλιπής Φοίτηση μαθητριών-ών σε Ειδικά Σχολεία του ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης


ΕΡΩΤΗΣΗ της κ.ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών

Σε σχετική ανακοίνωση, 14.2.2018,  του Συλλόγου «Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης» αναφέρεται ότι:

« Κατά τη διάρκεια ημερίδας Ειδικής Αγωγής, που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και με συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου, διαπιστώθηκε με κατάπληξη ότι υπάρχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες που θα έπρεπε να φοιτούν σε κάποιο Ειδικό Νηπιαγωγείο ή Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, αλλά δυστυχώς γι' αυτά τα παιδιά η υποχρεωτικότητα του νόμου περί Εκπαίδευσης όλων των παιδιών δεν ισχύει. Και δεν ισχύει, επειδή η μεταφορά αυτών των παιδιών από τον τόπο κατοικίας τους στα Σχολεία που είναι εγγεγραμμένα δεν συμφέρει. Η μετακίνηση των μαθητών/μαθητριών των δημόσιων Σχολείων, εδώ και χρόνια, έχει δοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα (τουριστικά γραφεία, ταξί κλπ). Έτσι, έχουμε το τραγελαφικό: από τη μια πλευρά της υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και από την άλλη της μη φοίτησης με πλήρη ευθύνη της Πολιτείας.
Με βάση την παραπάνω πληροφορία, έγινε παράσταση στη Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταγγελθεί το γεγονός και να βρεθεί άμεση λύση
 Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, που συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτική που εκχωρεί στις Περιφέρειες την ευθύνη να υπογράφουν κάθε χρόνο συμβάσεις μεταφοράς μαθητών με ιδιωτικές εταιρείες, που επιβαρύνει πολλαπλάσια τους φορολογούμενους, τις λαϊκές οικογένειες, ενώ τελικά δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
 Αυτό που απαιτείται για την ουσιαστική και οριστική λύση του ζητήματος είναι η δημιουργία, με ευθύνη του κράτους, Ενιαίας Δημόσιας, Δωρεάν μετακίνησης, με μόνιμους και εκπαιδευμένους οδηγούς και τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για τη λύση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, δωρεάν και με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: