Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

"Θεσσαλονίκη μου κι αν είμαι μακρυά σου πάντα θυμάμαι τ΄όνομά σου...."

Έξη ιδέες για όμορφες βόλτες στη Θεσσαλονίκη




    Η θέα από το Επταπύργιο μετά από μία μίνι ανάβαση. Η όμορφη περαντζάδα και τα πάρκα στην παραλία της πόλης που είναι «του κουτιού». Η μυστικιστική ατμόσφαιρα στους Κήπους του Πασά. Ο παφλασμός των κυμάτων πλάι σε ένα λευκό ξωκλήσι στην Κρήνη. Το άρωμα νοσταλγίας στα παραδοσιακά μικρομάγαζα των παλιών αγορών του κέντρου.
    Η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη από μέρη για ιδιαίτερες βόλτες, κι εμείς συγκεντρώνουμε έξι από τις αγαπημένες μας και τριγυρίζουμε στις ομορφότερες γωνιές της πόλης.
Η Νέα Παραλία
    Είναι ωραίο να βλέπεις τους κατοίκους της πόλης να γνωρίζουν εκ νέου το θαλάσσιο μέτωπό της. Και είναι ακόμη ωραιότερο να είσαι κι εσύ μαζί τους: Η παραλία της Θεσσαλονίκης έχει παραδοθεί σχεδόν ολόκληρη, ανανεωμένη και στα πρότυπα ευρωπαϊκών μητροπόλεων, στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι έχουν πια την δυνατότητα ενός μεγάλου περιπάτουαπό τον Λευκό Πύργο μέχρι το τέρμα των κήπων που δημιουργήθηκαν:   
    Τα θεματικά υπαίθρια «δωμάτια» περιλαμβάνουν τους Κήπους της Μουσικής, του Νερού, της Μνήμης, των Ρόδων, του Ήχου κ.α., που είναι γεμάτοι με λουλούδια, τρεχούμενα νερά, γήπεδα και ωραία διαμορφωμένους πράσινους χώρους, ιδανικούς για ένα μίνι πικνίκ. Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, τα ανακαινισμένα αναψυκτήρια, το πατροπαράδοτο μαλλί της γριάς και τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα είναι παρόντα καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής.
Τα Κάστρα και η Άνω Πόλη
    Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ένα γοητευτικό μωσαϊκό Ιστορίας, παράδοσης και γεύσεων. Μπορεί να χρειαστεί να ανηφορίσετε ελαφρώς από το κέντρο, αλλά θα ξαναβρείτε την ανάσα σας στα ουζάδικα στο Τσινάρι, θα ξαποστάσετε στηνπλατεία Τερψιθέας, στην σκιά του Τουρμπέ του Μουσάμπαμπαπου τον συνοδεύει ο θρύλος του φαντάσματός του, θα τριγυρίσετε στα πλακόστρωτα στενά με τις ολάνθιστες αυλές και τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπιτάκια, και τελικά… θα σας ξανακοπεί η ανάσα μόλις φτάσετε στο Επταπύργιο.
    Εκεί, στις παρυφές του Γεντί Κουλέ ή από την αυλή της Μονής Βλατάδων, θα απολαύσετε απερίσπαστη θέα προς ολόκληρη την πόλη και τον Θερμαϊκό.
Η Νέα Κρήνη και η Αρετσού
    Μπορεί το παραλιακό μέτωπο της περιοχής να φημίζεται για τα θορυβώδη φοιτητικά ξενυχτάδικα, αλλά αν τα προσπεράσετε, θα φτάσετε στην καταπράσινη προβλήτα της Κρήνης, για να αράξετε στο γρασίδι και στη συνέχεια θα περπατήσετε περνώντας την μαρίνα με τα ιστιοφόρα, για να φτάσετε στην ήσυχη πλευρά της παραλίας, με τα μονοπάτια που οδηγούν στο ξωκλήσι της περιοχής, για να ακούσετε τον παφλασμό των κυμάτων και να φανταστείτε πως βρίσκεστε σε νησί.
Οι παραδοσιακές αγορές του κέντρου
    Ξεκινώντας από τα «ψηλά» της πλατείας Αριστοτέλους, μπορείτε να γνωρίσετε το παλιό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, αυτό των παραδοσιακών της αγορών με τις γραφικές πλατείες και τα μικρομάγαζα.
    Στο Μπιτ Παζάρ, πέρα από τα μεζεδοπωλεία που απλώνουν τα τραπεζάκια τους το βράδυ, θα «χαζέψετε» στα παλαιοπωλεία και τα νοσταλγικά μαγαζάκια. Κατηφορίζοντας προς την Ερμού,θα χαθείτε στις στοές της αγοράς Μοδιάνο και του Καπανιού, στα παραδοσιακά καταστήματα με τα πολύχρωμα προϊόντα, τα μυρωδικά, τα αρωματοπωλεία, τα μανάβικα και τα παλιά ουζερί. Και τέλος, θα περπατήσετε ως τα Λαδάδικα, για να ανακαλύψετε εκ νέου τα πλακόστρωτα μυστικά τους και να απολαύσετε από ισπανικά tapas μέχρι ελληνικό μπακαλιάρο στα ήσυχα ταβερνάκια τους.
Οι Κήποι του Πασά
    Οι Κήποι (ή Κύποι) του Πασά είναι ένα πράσινο μυστικό που λίγοι Θεσσαλονικείς έχουν μπει στον κόπο να ανακαλύψουν – γι’ αυτό ίσως και ο χώρος δεν έχει διατηρηθεί όσο καθαρός θα θέλαμε. Ωστόσο, αξίζει να εξερευνήσετε αυτή την πράσινη έκταση που βρίσκεται πίσω από τονοσοκομείο Άγιος Δημήτριος λίγο πιο κάτω από τα Κάστρα της πόλης και πάνω από την περιοχή Συντριβανίου. Πρόκειται για ένα μέρος με διαμόρφωση σπάνιας αρχιτεκτονικής, που δημιουργήθηκε πριν από έναν περίπου αιώνα για άγνωστους εν πολλοίς λόγους και θυμίζει κάτι από… το πάρκο Γκαουντί στην Βαρκελώνη. Παράξενα αρχιτεκτονήματα με αλλόκοτα εξογκώματα και μυστικιστικά σύμβολα στους τοίχους ξεφυτρώνουν μέσα στα μονοπάτια του, κάτι που έχει δημιουργήσει διάφορους μεταφυσικούς και αστικούς θρύλους γύρω από αυτή την περιοχή, που μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα ωραίο μέρος για βόλτα ή πικνίκ.
Το Φράγμα της Θέρμης


    Μια τεχνητή πράσινη όαση μας περιμένει στον χώρο όπου εδώ και είκοσι χρόνια ο δήμος Θέρμης, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, έχει δημιουργήσει φράγμα στο ρέμα της περιοχής, και που οι κάτοικοι του κέντρου θυμούνται μόνο… την Καθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά. Επισκεφθείτε την περιοχή με τους πράσινους χώρους αναψυχής για να χαλαρώσετε στις όχθες, να ταΐσετε τις πάπιες, να κάνετε ποδηλατάδες στον καθαρό αέρα και να παίξετε με τα παιδιά στους ειδικούς χώρους ή να επιχειρήσετε πιο απαιτητικές δραστηριότητες, όπως ιππασία

Δεν υπάρχουν σχόλια: