Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Αγωνιστικό κάλεσμα για τη μόρφωση των παιδιών του λαού

Σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ειδικά στους γονείς που έχουν παιδιά στο σχολείο απευθύνεται ηΠανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, με ανακοίνωσή της με αφορμή την «τράπεζα θεμάτων» και τις αλλαγές στα Λύκεια.
«Η πανάκριβη δημόσια Παιδεία - που συνεχώς υποβαθμίζεται - σφίγγει σα θηλιά στο λαιμό μας», τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ και αφού εξηγεί πώς λειτουργεί η «τράπεζα θεμάτων» και καταγγέλλει το νέο κύμα συγχωνεύσεων στα σχολεία, μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Ολα δείχνουν ότι το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (έτσι ονομάζονται το σύνολο των αλλαγών που έχουν γίνει στην Εκπαίδευση, μέσα στην κρίση) θέλει - γρήγορα και πρώτα απ' όλα - να πετάξειέξω από το σχολείο, πιθανόν σε κάποια σχολή κατάρτισης, το μεγαλύτερο κομμάτι των μαθητών που προέρχεται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, πριν καλά καλά μάθει γλώσσα, ιστορία, μαθηματικά... πριν καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Ηδη, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι 600.000 παιδιά (11,4%) αφήνουν οριστικά το σχολείο για να βγουν πρόωρα στη δουλειά. Η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και η ακόρεστη δίψα των μονοπωλίων για κερδοφορία ζητούν φρέσκο κρέας. Βλέπουν στα παιδιά μας το αναλώσιμο, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη για να βγουν από την κρίση. Αυτές βέβαια οι αλλαγές δεν σκοτίζουν τις οικογένειες που μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα κολέγια και τα ιδιωτικά σχολεία. Αυτά τα παιδιά, μια μικρή μειοψηφία, έχουν εξασφαλισμένο το μέλλον τους...
Οι μόνοι που χαίρονται από αυτές τις εξελίξεις είναι τα μεγάλα συγκροτήματα φροντιστηρίων, που ήδη τρίβουν τα χέρια τους γιατί θα συγκεντρώσουν όλη τη "μαθητική πελατεία" και, κυρίως, τα μεγάλα αφεντικά που ανοίγουν δουλειές με την "κατάρτιση - μαθητεία". Ετσι ονομάζουν το διώξιμο των 15χρονων από το σχολείο, για να κρύψουν την πιο βάρβαρη εκμετάλλευση.
Εμείς, όμως, ξέρουμε από την πείρα μας ότι όποιος δεν θα έχει στέρεη γνώση, δεν μπορεί να γίνει ούτε καλός τεχνίτης. Θέλει βασική γνώση για να παρακολουθεί ένας εργαζόμενος την εξέλιξη της επιστήμης - τεχνικής, για να έχει ολοκληρωμένη άποψη για την παραγωγική διαδικασία, για τη δουλειά που κάνει, για να διεκδικεί, να μη σκύβει το κεφάλι.
Καλούμε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, τα σωματεία και τις ενώσεις να κάνουν υπόθεσή τους τη μόρφωση των παιδιών τους. Με έμπρακτες πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο και σε κάθε γειτονιά, στο σχολείο και τη δουλειά, να συμβάλουν στην ανάδειξη της ουσίας των αλλαγών και στην ανατροπή των σχεδίων κυβέρνησης και ΕΕ.
Να απαιτήσουν εδώ και τώρα:
  • Να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων, οι προαγωγικές εξετάσεις να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.
  • Να παρθούν πίσω όλες οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
  • Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων».
  • ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: