Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Εχουν έτοιμες αντεργατικές λύσεις

Μπροστά στη σχεδιασμένη κατάργηση της όποιας κοινωνικής πρόνοιας παρέχεται αυτή τη στιγμή από τους δήμους, κυβερνήσεις και συλλογικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης προωθούν μεθοδικά και συντονισμένα τη «λύση» των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Με πρόσχημα την έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού έχει βρεθεί το σχήμα με τις ευλογίες της ΕΕ. Αυτό ακούει στο όνομα κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Ανεργοι καλούνται να συστήσουν επιχειρήσεις που θα λειτουργούν παιδικούς σταθμούς. Θα εργάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ ως εργολάβοι και θα πληρώνονται από τα κέρδη που η επιχείρηση θα έχει, δηλαδή από τα τροφεία που αναγκαστικά θα επιβληθούν για να μπορούν να έχουν μισθούς οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς.
Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται με το νόμο που αφορά στη λεγόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα και ουσιαστικά συνεπάγεται τη μετατροπή του μόνιμου χαρακτήρα μίας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες σε εκ περιτροπής υπηρεσία που θα παρέχεται έναντι αμοιβής.
Την κατεύθυνση αυτή προωθεί ένθερμα η ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής που υπερασπίζεται για «εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των δήμων», αντί για την ουσιαστική χρηματοδότηση από το κράτος.
Η δε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια, στόχο έχει την κάλυψη των πιο αδύναμων οικογενειών. Τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που μπαίνουν αποκλείουν από την Προσχολική Αγωγή χιλιάδες παιδιά, στερώντας τους έτσι το αυτονόητο αυτό δικαίωμα. Στο μεταξύ, θυμίζουμε το επιτακτικό αίτημα της ΕΕ, να επιβληθούν τροφεία ακόμα και στους σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, καταργώντας έτσι τη δωρεάν φιλοξενία που σχεδόν ισχύει μέχρι σήμερα. Και λέμε σχεδόν, γιατί πολλές είναι οι περιπτώσεις χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ σταθμών που απαιτούν λεφτά για το φαγητό και για τη συμμετοχή σε μια σειρά δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: