Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Γιατί τα νήπια μοιάζουν με ... τους πολιτικούς;

Γιατί τα νήπια μοιάζουν με ... τους πολιτικούς;
Στο άκουσμα της λέξης «πολιτικός», οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε άσχημους συνειρμούς, αφού δυστυχώς αρκετοί από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική δεν φημίζονται για την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους. Σε πολλά σημεία μάλιστα η συμπεριφορά τους μοιάζει με αυτή ενός νηπίου, αν και τα πιτσιρίκια έχουν ως δικαιολογία την ηλικία τους για αυτά που κάνουν.
Πιο συγκεκριμένα, τα νήπια, όπως και μερικοί πολιτικοί:
Δωροδοκούνται εύκολα. Δεν χρειάζεται παρά να πείτε «θα σου πάρω παγωτό» και το πιτσιρίκι σας θα κάνει αμέσως ό,τι του ζητήσετε. Και οι πολιτικοί κάπως έτσι φέρονται, αν στη θέση του παγωτού βάλετε τις λέξεις χρήματα, εξουσία κλπ.! 
Δεν έχουν πίστη. Τι κι αν τους κάνετε όλα τα χατίρια, τι κι αν περνάτε ατέλειωτες ώρες μαζί τους ικανοποιώντας κάθε τους επιθυμία, μόλις εμφανιστεί ο μπαμπάς ή κάποιος γνωστός με ένα καινούριο δώρο σας εγκαταλείπουν στο λεπτό, ακριβώς με την ίδια ευκολία που οι πολιτικοί πηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο ή αλλάζουν απόψεις κατά το δοκούν! 
Τα θέλουν όλα δικά τους. Το νήπιο σας δεν έχει μάθει ακόμα να μοιράζεται τα παιχνίδια του και η αγαπημένη του φράση είναι το «αυτό είναι δικό μου». Διδάξτε του τη σημασία του «μοιράζομαι», γιατί διαφορετικά ίσως μεγαλώνετε έναν μελλοντικό πολιτικό! 
Άλλα λένε και άλλα εννοούν. Ένα παιδί που τώρα μαθαίνει να μιλά είναι απόλυτα λογικό άλλα να λέει και άλλα να εννοεί, να μπερδεύει τις λέξεις ή ακόμα και να χρησιμοποιεί δικές του λέξεις για να ονομάσει τα αντικείμενα. Οι πολιτικοί, άραγε, ποια δικαιολογία έχουν; 
Κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Τα παιδιά ξέρουν την αγάπη και την αδυναμία που τους έχετε και συχνά πυκνά γίνονται χειριστικά. Το ίδιο και οι πολιτικοί που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το αξίωμα τους και τη δύναμη που απορρέει από αυτό προς όφελος τους. 
Δεν ακούν τους ψηφοφόρους τους. Όπου ψηφοφόροι στα νήπια είναι οι γονείς, τα λόγια των οποίων αγνοούν επιδεικτικά, ίσως γιατί ξέρουν πως θα είναι για πάντα δίπλα τους ότι κι αν γίνει. Αλλά και οι πολιτικοί δε ακούν τον λαό, αφού γνωρίζουν πώς με μια δυο υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής θα τον κάνουν ξεχάσει τα πάντα και να τους ψηφίσει ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: