Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ (*)

==Ο Πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων.
SAMUEL JONSON

==Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμάει τον πόλεμο από την ειρήνη. Γιατί στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ στον καιρό του πολέμου θάβουν οι γονείς τα παιδιά τους.
                                              ΗΡΟΔΟΤΟΣ
==Όταν χάσεις τον εθνικό ανδρισμό σου, μπορείς να καταντήσεις σιγά - σιγά ότι δεν φανταζόσουν ποτέ. Εξουθένωμα, πραγματικό κατακάθι.
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
==Είναι εύκολο να παριστάνεις τον γενναίο από μακριά.
ΑΙΣΩΠΟΣ
==Ο Πόλεμος είναι τους πλούσιους και η μάχη για τους φτωχούς.
 ΤΖΕΗΜΣ  ΣΕΣΜΑΝ
==Οι πόλεμοι δεν είναι «έργα Θεού». Προκαλούνται από τους ανθρώπους , και τους ανθρώπινους θεσμούς, από τον τρόπο που ο άνθρωπος έχει οργανώσει την κοινωνία του. Κι ότι είναι ανθρώπινο μπορεί να αλλάξει.
ΒΙΝΣΟΝ ΦΡΕΝ Μ.

==Όταν καταστρέφεις ένα άτομο αυτό θεωρείται δολοφονία σύμφωνα με το Νόμο. Όταν δολοφονείς χιλιάδες, υπάρχει μια εύσχημη ονομασία γιαυτό. Ο πόλεμος είναι σπουδαία τέχνη και προσφέρει αθάνατη φήμη.
ΓΙΑΝΚ ΕΝΤΓΟΥΩΡΝΤ
==Ο πόλεμος είναι μεγάλη υπόθεση για τον εμπιστευθείς στους στρατιωτικούς.

==Όσο ο  πόλεμος θεωρείται κακός θα έχει πάντοτε τη γοητεία του. Όταν αρχίσει να θεωρείται χυδαίος, θα πάψει να είναι τόσο δημοφιλής.
ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ

==Να φοβάσαι τον εχθρό  που πασχίζει να σε καθησυχάσει με γλυκά λόγια. Αν αφεθείς στα χέρια του, δεν θα σκεφτεί ποτέ παρά μόνο την εκδίκηση.
ΘΕΟΓΝΙΣ

==Ότι ο πόλεμος είναι κακό είναι κάτι που το ξέρουμε όλοι μας, και θα ήταν άσκοπο αν αραδιάζαμε όλα του τα μειονεκτήματα.
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ
==Γεναιότης είναι το να βλέπουμε ποίο είναι το δίκαιο κι όχι τι μας συμφάρει. Οταν η ειρήνη κι η ομόνοια δεν βασιλεύουν στο λαό, το λάθος είναι εκείνων που τον κυβερνούν.
ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ
==Ποτέ μου δεν γνώρισα άνθρωπο που να μην είναι εναντίον του πολέμου. Ακόμα κι ο Χίτλερ κι ο Μουσολίνι ήταν εναντίον του πολέμου, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους.
ΛΑΟΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ

==SI VIS PACEM PARA BELLUM
ΛΑΤΙΝΟΙ

==Η εμπόλεμη περίοδος είναι ο πιο άσχημος καιρός για τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους της σκέψης. Καμιά καθαρή ή όμορφη σκέψη δεν είναι δυνατή σ’ οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, εξ αιτίας της κατάρας του πολέμου - μια αρρώστια πιο ολέθρια κι από τη χολέρα, από τον τύφο κι απ’ όλες τις άλλες αρρώστιες μαζί.
ΤΖΩΝ ΜΕΙΖΦΙΛΝΤ

==Όταν ο Αλλάχ θέλησε να καταραστεί τους ανθρώπους είπε να γίνεται πόλεμος.
ΚΟΡΑΝΙ

==Αννίβα, ξέρεις πως να κερδίζεις μια μάχη, αλλά δεν ξέρεις πως να τη μεταχειρίζεσαι.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

==Όταν ο γενναίος στρατιώτης πέφτει νεκρός στα πόδια  του άδικου, ο ποιητής τραγουδάει και φυλάει τον τάφο του με φρουρές από τραγούδια.
ΡΑΙΑΝ ΑΜΠΡΑΜ

==Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά πάνω στη γη. Δεν έχουν σημασία οι κοινοί θάνατοι, αλλά οι θάνατοι που είναι αποτέλεσμα πίστης στα ιδανικά και στις ιδέες.
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΙΑΠ
==Ο πόλεμος δεν βλάπτει ποτέ τους κακούς ανθρώπους, στην πορεία τους, αλλά μόνο τους καλούς.
ΣΟΦΟΚΛΗΣ
==Τον πόλεμο τον κηρύττουν οι γεροντότεροι. Αλλά οι νέοι είναι εκείνοι που τον κάνουν και πεθαίνουν γιαυτόν. Και η νεότης πάλι κληρονομεί την συμφορά, την θλίψη και τους θριάμβους, που είναι τα επακόλουθα του πολέμου.
ΧΟΥΒΕΡ ΧΕΜΠΕΡΤ ΚΛΑΡΚ
==Η Ειρήνη έχει τις δικές της νίκες, όχι λιγότερο δοξασμένες απ’ αυτές του πολέμου.
ΜΙΛΤΩΝ
==Αν επιθυμείς την ειρήνη , μη κτυπάς τα τύμπανα ούτε σε γιορτή.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

(*) Αντιγραφή από το φύλλο 5/Φεβρουάριος 1996 της εφημερίδας ΝΕΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: