Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Το Ισραήλ συνεχίζει το αιματοκύλισμα και ισοπεδώνει κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας

Φωτό ΑP

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης, ισοπεδώνοντας πολυώροφα κτίρια και προκαλώντας νέο αιματοκύλισμα σε βάρος των Παλαιστινίων.
Την ίδια ώρα στο διπλωματικό επίπεδο, η Αίγυπτος πρότεινε την έναρξη μίας «επ' αόριστον εκεχειρίας» μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων.

Διαρκές αιματοκύλισμα
Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα το πρωί της Τρίτης, τη στιγμή που η εγκληματική επίθεση του Ισραήλ έμπαινε ήδη στην 50η ημέρα. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ανάμεσα στους στόχους που καταστράφηκαν από την ισραηλινή αεροπορία είναι ένα κτίριο 13 ορόφων στο οποίο διέμεναν 70 οικογένειες, ενώ φιλοξενούσε επίσης γραφεία και εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε συνολικά 15 επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας.
Το στρατιωτικό σκέλος τη Χαμάς, ανακοίνωσε ότι σε απάντηση στις ισραηλινές επιδρομές, εκτόξευσε μια «ρουκέτα προς τη Χάιφα» στο βόρειο Ισραήλ και «τέσσερις στην περιοχή του Τελ Αβίβ». Εξάλλου δύο ρουκέτες που ερρίφθησαν από το έδαφος του Λιβάνου έπεσαν χθες βράδυ στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ισραήλ.
Είναι η τρίτη συνεχής ημέρα κατά την οποία το Ισραήλ αποτελεί στόχο ρουκετών που εκτοξεύονται από τον Λίβανο ή τη Συρία.
Νέα πρόταση εκεχειρίας
Κινητικότητα ωστόσο υπάρχει και στο διπλωματικό επίπεδο. Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, δήλωσε από την Αίγυπτο -όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών- ότι το Κάιρο πρότεινε την έναρξη μίας «επ' αόριστον εκεχειρίας» μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης το άμεσο άνοιγμα των περασμάτων από τη Γάζα προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και συνομιλίες για τη σταδιακή άρση του αποκλεισμού. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει την πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: