Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Εμπάργκο αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία: Οι συνέπειες της εξαρτημένης πολιτικής, ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού προτεκτοράτου

Η απόφαση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, να συμπλεύσει με τον πλέον απόλυτο τρόπο με τις επιλογές των Αμερικανών και των  λοιπών Ευρωπαίων,για επιβολή μέτρων κατά της Ρωσίας στο ουκρανικό ζήτημα,αποτυπώνει τη θέση της χώρας μας στο σημερινό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στερέωμα. Θέση προτεκτοράτου, την οποία  κατάντησαν με την ξενόδουλη πολιτική τους, οι κυβερνήσεις της τροϊκανής περιόδου. Μέρες που είναι,η πολιτική Σαμαρά-Βενιζέλου, μας θυμίζει την πολιτική της Ελλάδας σε μια μακρινή, αλλά όχι ξεχασμένη περίοδο, εκείνη της εκστρατείας των ελληνικών στρατευμάτων, υπό τη σημαία των «συμμάχων», στην Ουκρανία το 1919.
Μιας άλλης ασφαλώς Ρωσίας, που δεν έχει σχέση με τη σημερινή. Έχει όμως σχέση, το «μήλον της έριδος». Τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της ευρύτερης περιοχής, που διαμορφώνουν όρους νέων παγκόσμιων συσχετισμών. Η εκστρατεία εκείνη, εκστρατεία πλήρους ταύτισης με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των λεγόμενων συμμάχων της εποχής, είχε ως «αντίδωρο», όχι μόνο τα βαριά πλήγματα των ελληνικών κοινοτήτων της Νότιας Ρωσίας,  αλλά  κυρίως το μικρασιατικό μέτωπο και  την μικρασιατικήανείπωτη τραγωδία, που δεν μπορούν να ξεχάσουν οι Έλληνες ακόμη και σήμερα. Ξαναγίνεται λοιπόν επίκαιρη και διδακτική η Ουκρανία!

Οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας,που αφορούν τον χρηματοδοτικό τομέα και τις πρώτες ύλες των πολεμικών βιομηχανιών της, οδήγησε εξ αντικειμένου τη Ρωσία να διακόψει την εισαγωγή αγροτικών και διατροφικών προϊόντων καθώς και πρώτων υλών από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, απόφαση που αποτελεί πλήγμα για την ευρωπαϊκή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και ότι εμπλέκεται γύρω απ αυτή (μεταφορές κλπ).Το2013, οι εξαγωγές Ευρωπαϊκών προϊόντων προς τη Ρωσία, ανήλθαν σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 10% των συνολικών εξαγωγών προς τη Ρωσία! Μια καθόλου ευκαταφρόνητη αγορά. Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά, αποτελούντους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων,των εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Για τη χώρα μας, κυριαρχούν τα ροδάκινα, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα νεκταρίνια, οι ελιές, το ελαιόλαδο κ.α. Το μερίδιο της χώρας μας, στην ρώσικη αγορά φέτος, αγγίζει τα 410 εκατομμύρια ευρώ. Η υλοποίηση της εξαγγελίας της ρωσικής κυβέρνησης, θα είναι καταστροφική για την ελληνική παραγωγή και την ίδια την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο μάλιστα, που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι υφίσταται με οδυνηρό τρόπο, τις συνέπειες της ανεπανάληπτης οικονομικής κρίσης, των επιλογών της κυβέρνησης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Από την εξέλιξη αυτή τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι παραγωγοί στις περιοχές της Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη), της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία) και της Πελοποννήσου (Ηλεία), στις οποίες επικεντρώνεται η παραγωγή των φρούτων. Ταυτόχρονα βέβαια με τις επί πλέον συνέπειες, που θα έχουν ορισμένες από τις περιοχές αυτές, από τις ακυρώσεις των Ρώσων τουριστών, που αποτελούσαν ανάσα ζωής για τους απασχολούμενους στον τουριστικό τομέα.Όπως σωστά καταγγέλλει, το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για την  «απαράδεκτη στάση της σημερινής κυβέρνησης, που υπάκουσε και υπακούει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές Ουάσιγκτον - Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας».Σε συγκυρία μάλιστα, που μυρίζει μπαρούτι για την Ευρώπη και τον κόσμο!
Αντί λοιπόν, να ψελλίζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, στις έκτακτες συσκέψεις τους, τα περί ιστορικών σχέσεων με τη Ρωσία, την σημασία των οποίων έχουν ξεχάσει εντελώς στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, με το να στηρίζουν τις νεοναζιστικές συμμορίες του Κιέβου, αφού δεν έχουν το σθένος να αντιταχθούν στην επιβολήκυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αφού δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν  πολιτική προστασίας των ελληνικών συμφερόντων και των ελλήνων παραγωγών, συναισθανόμενοι και το μέγεθος των παραμέτρων της ουκρανικής κρίσης για τη σημερινή παγκόσμια συγκυρία,καλά θα είναι να παραιτηθούν τώρα και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, πριν είναι πολύ αργά. Για να υπάρξει μέσα από την λαϊκή ετυμηγορία, μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα ακολουθήσει μια ανοικτή εξωτερική πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας και όχι των κυρίαρχων ηγεμόνων της ΕΕ.
Μια κυβέρνηση που θα αντιταχθεί στο νέο ψυχροπολεμικό κλίμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απερίγραπτες εξελίξεις. Μια κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα από τη θέση του ουραγού και του δορυφόρου. Θα ακολουθήσει πολιτική ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία και άλλες χώρες, στα πλαίσια μιας πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα παίρνει υπ όψιν την αναδυόμενη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική, που θα προστατεύειτα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των ελλήνων παραγωγών.  Εξάλλου τα ιστορικά διδάγματα της πάλαι ποτέ ουκρανικής εκστρατείας και των δεινών της μικρασιατικής πολιτικής, αποτελούν χρήσιμες και ηχηρές υπενθυμίσεις για το σήμερα!

ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΤΑΡΑΣ μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: