Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κοροϊδία με τις φοροελαφρύνσεις

Η τρόικα ζητά ισοδύναμα μέτρα 2 δισ. ευρώ - Από τη μια τσέπη θα μας τα βάλουν κι από την άλλη θα μας τα πάρουν

Μετά την επικοινωνιακή φιέστα της ΔΕΘ και τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού, ήρθε η ώρα να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λοιπόν λέει πως η μοναδική περίπτωση να δεχθούν ελαφρύνσεις οι δανειστές είναι μόνον αν η κυβέρνηση έχει να προτείνει ισοδύναμα.
Ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 2 δις ευρώ! Αυτό θα ζητήσουν οι δανειστές από το οικονομικό επιτελεία, ως αντιστάθμισμα στις φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση.
Όσο η Αθήνα επιμένει για μειώσεις φόρων, η τρόικα ζητά τη λήψη άλλων μέτρων που θα καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν στον προϋπολογισμό.
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ όλα γίνονται με γνώμονα τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.Δηλαδή, και πάλι ο κόσμος θα πρέπει να πληρώσει για να έχουμε πρωτογενές αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πηγαίνει στους δανειστές και ενα μικρό κομμάτι δίνεται ως "δώρο" στον κόσμο.
Επί της ουσίας, οι φοροελαφρύνσεις θα αποδειχθούν στην πράξη μια ακόμα κοροϊδία, αφού οι μειώσεις φόρων θα ελαφρύνουν μεν την τσέπη, αλλά θα βγουν από την άλλη για να καλύψουμε τις νέες τρύπες είτε με αλλαγή ονόματος σε φόρους είτε με αυξημένες πληρωμές σε υφισταμένους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μείωσή του, ωστόσο όλοι γνωρίζουν οτι κανονικά έληγε φέτος. Οι δανειστές πιέζουν για διατήρησή του και το 2015 και μάλιστα στο 100%, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Τη διάφορα θα πρέπει να την καλύψει η κυβέρνηση με άλλα μέτρα.
Από την άλλη, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να αποκατασταθούν οι ένστολοι.
Η σκέψη του οικονομικού επιτελείου είναι απλή: μειώνουμε τους φόρους στην κατανάλωση, όπως πετρέλαιο θέρμανσης, ΦΠΑ στο 13%, αλλά όχι στο εισόδημα. Αν έφερναν μειώσεις στο εισόδημα η τρόικα θα απαιτούσε ξεκάθαρα νέα μέτρα, αφού φοβάται οτι τα έσοδα θα είναι λιγότερα.
Εννοείται πως είτε αρχήν πρώτη περίπτωση είτε στη δεύτερη οι δανειστές φοβούνται οτι δεν θα αυξηθεί η κατανάλωση. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που επιμένουν για ισοδύναμα μετρα κάθε φορά που πέφτει στο τραπέζι μείωση φόρων. Ακόμα και αν τα πάρουν από τους πολίτες με κατασχέσεις!
Το μήνυμα που έχει στείλει η τρόικα, έχει χρονοδιάγραμμα: το τέλος Σεπτεβρίου. Τότε θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη του φόρου εισοδήματος.
Αν τα έσοδα "πατώσουν" θεωρείται βέβαιο το αίτημα της τρόικα για μετρα. Και ο χρόνος αντίδρασης για την κυβέρνηση θα ειναι ελάχιστος, καθώς ο προϋπολογισμός του 2015 θα πρέπει να έχει κατατεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: