Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Unicef: Στοιχεία-σοκ για την κακοποίηση των παιδιών

Τα παιδιά σε όλον τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπα με εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά βίας, σωματικής, σεξουαλικής και ψυχικής κακοποίησης, κατήγγειλε σήμερα η Unicef, δίνοντας στη δημοσιότητα τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει συντάξει ποτέ για το θέμα αυτό.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία από 190 χώρες και διαπιστώνεται ότι οι ανήλικοι πολύ συχνά κακοποιούνται στις κοινότητές τους, στο σπίτι ή το σχολείο τους.
Μία από τις κυριότερες μορφές κακοποίησης παιδιών είναι η σεξουαλική. Σύμφωνα με τη Unicef, ένα στα δέκα κορίτσια σε όλον τον κόσμο έχει πέσει θύμα βιασμού ή κάποιας άλλης μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.
Οι ανήλικες κοπέλες επίσης συχνά κακοποιούνται σωματικά από τους συντρόφους τους, μια τάση που επιδεινώνεται λόγω των κοινωνικών προτύπων που επιτρέπουν στους συζύγους να χτυπούν τις γυναίκες τους σε ορισμένες περιπτώσεις.
Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ένα πέμπτο των θυμάτων ανθρωποκτονιών είναι κάτω των 20 ετών. Μόνο το 2012 καταγράφηκαν 95.000 φόνοι ανηλίκων. Η ανθρωποκτονία είναι η κυριότερη αιτία θανάτου για τα αγόρια ηλικίας από 10 έως 19 ετών στον Παναμά, τη Βενεζουέλα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα και την Κολομβία.
Από τις χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό παιδοκτονιών.
"Είναι δυσάρεστα στοιχεία. Καμιά κυβέρνηση ή γονιός δεν θα ήθελε να τα δει" είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της Unicef Άντονι Λέικ. "Όμως, αν δεν αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που εκπροσωπεί η κάθε στενάχωρη στατιστική —ότι πρόκειται για τη ζωή ενός παιδιού που έχει χάσει το δικαίωμά του σε μια ασφαλή, προστατευμένη παιδική ηλικία— δεν θα αλλάξουμε ποτέ τη νοοτροπία που λέει ότι η βία σε βάρος των παιδιών είναι φυσιολογική και επιτρεπτή πράξη", υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: