Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Κάρτα του... τραπεζίτη η περιβόητη «κάρτα του αγρότη»

Απάντηση ( από ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ) στους ισχυρισμούς κυβέρνησης και τραπεζών περί... «επιτεύγματος και πρωτοποριακής ιδέας» υπέρ των αγροτών
Σε μια πρωτοφανή διαφήμιση της περιβόητης «κάρτας του αγρότη»προχωρούν η κυβέρνηση και οι τράπεζες, παρουσιάζοντάς την σαν... «μεγάλο επίτευγμα και πρωτοποριακή ιδέα», ισχυριζόμενες ότι «ο αγρότης θα πληρώνει μετρητά και θα πετυχαίνει καλύτερες τιμές στην αγορά».
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι «κάρτα του τραπεζίτη» και όχι του αγρότη, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, καθώς, όπως επισημαίνει, έχει όριο αγορών για κάθε αγρότη το 80% της βασικής ενίσχυσης, εκ των οποίων ποσοστό 10% μπορεί να γίνει ανάληψη σε μετρητά. Τα ποσά αυτά είναι εγγυημένα και συνεπώς οι τράπεζες δεν έχουν κανένα ρίσκο ότι θα χάσουν τα χρήματα, εν τούτοις βάζουν επιτόκιο κοντά στο 5% για τη χρησιμοποίηση της κάρτας.
Με αυτό τον τρόπο, αν όλοι οι αγρότες έπαιρναν την κάρτα, οι τράπεζες θα είχαν εξασφαλισμένη κερδοφορία 60 εκατ. ευρώ από τους τόκους. Δηλαδή, ένας αγρότης που, π.χ. έπαιρνε επιδότηση 5.000 ευρώ βασική και θα χρησιμοποιήσει την κάρτα για όλο το ποσό θα πάρει 4.750 ευρώ, αφού τα υπόλοιπα θα πάνε στις τράπεζες ως τόκοι, ουσιαστικά μειώνοντας τη βασική ενίσχυσή του.
Η αλήθεια για την «κάρτα του αγρότη» και οι πραγματικοί της στόχοι
Επιπλέον, η ανακοίνωση της ΕΟΑΣ ν. Λάρισας θυμίζει ότι «Το 80% περίπου των αγροτών έχει βασική ενίσχυση κάτω από 5.000 ευρώ κι αυτό σημαίνει πως το ποσό που υποτίθεται ότι του καλύπτει η "κάρτα του αγρότη" φυσικά και δεν του φτάνει όχι να αγοράσει μέσα και εφόδια για την καλλιέργειά του, αλλά ούτε να πληρώσει ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, εφορία και τα κάθε είδους χαράτσια που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις».
Στην πραγματικότητα, τονίζει, η «κάρτα του αγρότη» έχει στόχο «να ενισχυθεί η κερδοφορία των τραπεζών και με το ξεζούμισμα των αγροτών», καθώς και «να πληρώνονται έγκαιρα τα "τρωκτικά" του ΟΣΔΕ (GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Συνεταιρισμοί και επιχειρηματίες)», αφού όπως επισημαίνεται, «μια από τις χρήσεις της κάρτας του αγρότη θα είναι να "εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης", δηλαδή για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ».
Η ΕΟΑΣ ν. Λάρισας υπενθυμίζει μάλιστα ότι «στην συνάντησή μας με τον υπουργό κ. Αποστόλου τον Μάρτιο του 2015 είχε πει ότι δεν προλάβαιναν για τις δηλώσεις του 2015, αλλά δεσμεύτηκε ότι για τα επόμενα χρόνια οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ θα γίνονται μέσω του μηχανισμού του υπουργείου δωρεάν. Αλλη μια υπόσχεση που την "πήρε ο αέρας", όπως και τις παλιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για μείωση στο κόστος παραγωγής, με μείωση ΦΠΑ στα αγροεφόδια, πετρέλαιο κλπ. που τις σάρωσε η μνημονιακή καταιγίδα που ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα».
Τέλος, επισημαίνει, η «κάρτα του αγρότη» στοχεύει και στο «να εισπράττει ο ΕΛΓΑ έγκαιρα τα ασφάλιστρα και οι αγρότες από τις καταστροφές να περιμένουν αν και πότε θα αποζημιωθούν»...
Με βάση τα παραπάνω, η ΕΟΑΣ ν. Λάρισας τονίζει:«Κάποια ρευστότητα στους μικρομεσαίους αγρότες θα εξασφαλιζόταν, αν, στο σύνολο των επιδοτήσεων, η κάρτα του αγρότη είχε μηδέν (0%) επιτόκιο, αφού οι τράπεζες θα πάρουν εγγυημένα πίσω τα χρήματα από τις επιδοτήσεις. Οι επιπλέον υπεραναλήψεις να είναι χαμηλότοκες, όπως οι καταθέσεις, ιδιαίτερα σε μικρομεσαίους και νέους αγρότες.
Η κυβέρνηση να αφήσει τα κόλπα εξαπάτησης. Να καταργήσει τα χαράτσια. Να δώσει τώρα η κυβέρνηση ό,τι οφείλει στους αγρότες και κτηνοτρόφους από επιστροφή φόρου στα καύσιμα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις, προγράμματα κ.λπ. που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ.
Η κυβερνητική πολιτική θα πάρει την απάντηση με το νέο ποτάμι των μπλόκων που ετοιμάζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: