Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Κάλεσμα στους μαθητές για καλλιτεχνική δημιουργία

Επιστολή - πρόσκληση σε Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών για συμμετοχή των μαθητών στην πρωτοβουλία, με τίτλο: «Να σκέφτεσαι τους άλλους», απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους μαθητές να εμπνευστούν από τον τίτλο της πρωτοβουλίας, που είναι τίτλος ποιήματος του Παλαιστινίου αγωνιστή ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς και να δημιουργήσουν έργα ατομικά ή ομαδικά σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας (μουσική, βίντεο, ζωγραφική, κολάζ, αφισέτες ή μεγάλα ταμπλό, κείμενα, φωτογραφίες κ.λπ.).
Τα έργα μπορούν να υποβληθούν έως το τέλος Μάρτη του 2017, ενώ θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης. Για περισσότερες διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν κεντρικά με την ΕΕΔΥΕ, αλλά κυρίως με τις Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής τους.
Στην επιστολή της προς γονείς και εκπαιδευτικούς, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Τα δύο προηγούμενα χρόνια στην πληθώρα δράσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών μας ενάντια στις αιτίες των πολέμων και της προσφυγιάς ξεχωριστή θέση είχαν οι δράσεις με τίτλο: "Μια ζωγραφιά για την ειρήνη" το 2015 και "Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας" το 2016. Με την ευαισθησία που διακρίνει τους μαθητές αποτυπώθηκαν στα έργα τους (ζωγραφική, κείμενα, κολάζ, βίντεο κ.λπ.) το όνειρο για μια ζωή ειρηνική, με τα παιδιά να ζουν χωρίς πολέμους, φτώχεια και επεμβάσεις (...)
Υλοποιούμε και τη δέσμευσή μας προς τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές που συμμετείχαν, πως θα υπάρξει συνέχεια με αξιοποίηση όλης της πείρας και των προτάσεων - σκέψεων που διατυπώθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Στην τρέχουσα περίοδο, η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ έχει τίτλο: "Να σκέφτεσαι τους άλλους". Η ιδέα βασίζεται στο ποίημα του Παλαιστινίου αγωνιστή ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς (1942 - 2008), ο οποίος θεωρείται εθνικός ποιητής της Παλαιστίνης και ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αραβες ποιητές.
Πιστεύουμε πως το ποίημα αυτό με το περιεχόμενό του, λειτουργεί θετικά και πολλαπλασιαστικά στα αισθήματα αλληλεγγύης, αγάπης και υποστήριξης που έχουν εκφράσει οι μαθητές στα χιλιάδες παιδιά που ξεριζώθηκαν βίαια από τις εστίες τους και ζουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Ταυτόχρονα, το ποίημα μας υπενθυμίζει ότι ο "άλλος" είναι ο διπλανός μας, ο συμμαθητής με τους άνεργους γονείς, ο φίλος με την άρρωστη μάνα που δεν μπορεί να βρει νοσηλεία, αλλά κι εμείς οι ίδιοι που ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, στο άγχος για το αύριο. Με αυτές τις σκέψεις, απευθύνουμε αυτήν την επιστολή κι εκφράζουμε την προσδοκία της δικής σας ανταπόκρισης στην πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ για συμμετοχή των μαθητών του σχολείου σας, στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία "Να σκέφτεσαι τους άλλους".
Με δεδομένη την ευρηματικότητα με την οποία απέδειξαν πως εκφράζονται οι μαθητές, τα έργα τους με πηγή έμπνευσης αυτό το ποίημα, μπορούν να είναι ατομικά, ή ομαδικά σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τα εξής: Μουσική, βίντεο, ζωγραφική, κολάζ, αφισέτες ή μεγάλα ταμπλό, κείμενα, φωτογραφίες κ.λπ. Οι ατομικές προσπάθειες, όσον αφορά τη γραφική ύλη, να έχουν διάσταση σε μέγεθος χαρτιού Α3 ή Α4 και οι ομαδικές μπορούν να είναι και σε μεγάλα ταμπλό, χωρίς να αποκλείουμε κάθε άλλη πρωτοβουλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: