Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Το Σ.Α. του ΟΗΕ απαιτεί να τερματιστεί η Ισραηλινός επικοισμός της Παλαιστίνης

Εγκρίθηκε ψήφισμα για τον τερματισμό των ισραηλινών εποικισμών στα Παλαιστινιακά εδάφη
Από την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινακά Εδάφη (Φωτο αρχείου ΑΡ)

Με τις ΗΠΑ να δηλώνουν αποχή από την ψηφοφορία, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε tτο βράδυ της Παρασκευης υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.
Το ψήφισμα κατατέθηκε προς ψήφιση στο 15μελες ΣΑ από την Νέα Ζηλανδία, την Μαλαισία, την Βενεζουέλα και την Σενεγάλη. Η ψήφισή του είχε αναβληθεί προχτες, μετά τις πιέσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς την διοίκηση Ομπάμα να ασκήσει βέτο.
Στη σημερινή ψηφοφορία όμως το σχέδιο υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ, με τους αντιπροσώπους να καλωσορίζουν με χειροκροτήματα την ψήφιση του. Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα που υιοθέτησε το ΣΑ σχετικά με το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους εδώ και περίπου οχτώ χρόνια.
Οι ΗΠΑ «εγκατέλειψαν το Ισραήλ», δήλωσε υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στον Νετανιάχου, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε «κόλαφο» για το Ισραήλ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε πως η άρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο συνάδει με την πολιτική των ΗΠΑ και έγινε καθώς το σχέδιο αντανακλά τα γεγονότα επί του πεδίου. «Δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τις εποικιστικές δραστηριότητες και την λύση των δύο κρατών», δήλωσε.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πως η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία ήταν «απολύτως επαίσχυντη», χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «πλήγμα για την ειρήνη».
Επίσης, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως «χωρίς αμφιβολία» η νέα αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο νέος Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα οδηγήσουν με νέα περίοδο τις αμερικανοισραηλινές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: