Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Απάντηση στις κατηγορίες της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ από την ΔΕΥΑΠάτρας

Ανακοίνωση - απάντηση στο κείμενο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση ΠΑΤΡΑ, Ανθρώπινη Πόλη» (ΡΑΠ - ΠΑΠ) εξέδωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης της πόλης, Αντρέας Παπανικήτας.
Στην ανακοίνωσή της σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό για το 2017, η ΡΑΠ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η δημοτική αρχή Πελετίδη, και στη ΔΕΥΑΠ, εξακολουθεί να προτάσσει την κομματική και στείρα αντιπολιτευτική της συμπεριφορά, για "να έχει να λέει" χωρίς να προτείνει πλαίσιο δράσης» και πως «με πανομοιότυπα εισηγητικά κείμενα των υπηρεσιακών παραγόντων, κύρια δε του προέδρου του ΔΣ, που για όλα φταίει η κυβέρνηση, σαν να είναι δουλειά του Τσίπρα η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης 50 χιλιομέτρων...». Φτάνει, μάλιστα, σε σημείο να κατηγορεί τη δημοτική αρχή πως «χωρίς κανένα όραμα διαχειρίζεται απλά μια στοιχειώδη καθημερινότητα, αλλά δεν είναι καθόλου φειδωλή σε λεκτικές κορόνες απέναντι στους κακούς που είναι όλοι οι άλλοι εκτός του ΚΚΕ».
Στην απάντησή του, ο Αντ. Παπανικήτας σημειώνει πως: «Η κυβερνητική δημοτική παράταξη της ΡΑΠ - ΠΑΠ στο ΔΣ της ΔΕΥΑΠ, με αφορμή τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2017, αναλαμβάνει το γνωστό της πια ρόλο, της πολιτικής παραπλάνησης και εξαπάτησης, με σχετική ανακοίνωσή της. Σκοπός της να κρύψει από το λαό ότι στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική του 3ου μνημονίου, της ΕΕ και του κεφαλαίου, την πολιτική που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα και τις ΔΕΥΑ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Διαστρεβλώνει, για ακόμα μια φορά, τις θέσεις της δημοτικής αρχής, αποκρύπτει την προσπάθεια που γίνεται για να ελαφρυνθούν οι λαϊκές οικογένειες της πόλης μας».
Υπενθυμίζει πως ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2017 υπερψηφίστηκε, εκτός από τα μέλη της δημοτικής αρχής στο ΔΣ, από τον επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», από τον πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων και τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ και ότι «λευκή ψήφο δήλωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης "Νέα Πόλη". Ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΑΠ - ΠΑΠ απείχε από την ψηφοφορία για το Τεχνικό Πρόγραμμα και καταψήφισε τον Προϋπολογισμό».
Προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι η κατασκευή έργων υποδομών, ύδρευσης και αποχέτευσης, η βελτίωση της υδροδότησης των δημοτών, η απαλλαγή χιλιάδων οικογενειών από τους βόθρους, η διεκδίκηση χρηματοδότησης κ.ά. Σημειώνει, μάλιστα, πως «η δημοπράτηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικού προϋπολογισμού 55.000.000 ευρώ περίπου αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας και της πολιτικής της ΔΕΥΑΠ», αλλά και πως «για 3η χρονιά έχουμε διεύρυνση των κριτηρίων για τα κοινωνικά τιμολόγια που αφορούν ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους».
Κατηγορεί τη ΡΑΠ - ΠΑΠ πως «αποσιωπά ζητήματα όπως η φορολόγηση των θετικών αποτελεσμάτων της ΔΕΥΑΠ με 29%, η επιβολή του ΦΠΑ στην τιμή του νερού, η τιμολόγηση από τη ΔΕΗ των ηλεκτρικών καταναλώσεων με οικιακό τιμολόγιο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι 4.000.000 ευρώ περίπου το χρόνο να αποδίδονται από τη ΔΕΥΑΠ ως φόροι στο κράτος, στερώντας σημαντικούς πόρους για την κατασκευή αναγκαίων έργων που θα ανακούφιζαν τις λαϊκές οικογένειες». Παράλληλα, ο Αντ. Παπανικήτας αναφέρει πως «αποκρύπτουν ότι και η κυβέρνησή τους, όπως και οι προηγούμενες, δεν χρηματοδοτεί ούτε από κοινοτικούς ούτε από εθνικούς πόρους την έλλειψη σοβαρών έργων όπως η αντιπλημμυρική προστασία και η ύδρευση - αποχέτευση. Με την εφαρμογή μάλιστα της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, στο πλαίσιο της δέσμευσης προς την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ΕSM και των μνημονίων, το κόστος για τέτοια έργα θα μεταφέρεται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και το λαό της Πάτρας».
Τέλος, «στεναχωριέται η κυβερνητική παράταξη, διότι η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, χωρίς τους περιορισμούς των μνημονιακών νόμων. Μαζί με τους εργαζόμενους διεκδικούμε την ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών. Ηδη, στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε λάβει απόφαση για να καταβληθεί στους εργαζομένους δώρο Χριστουγέννων, απόφαση που ακύρωσαν οι ελεγκτικές αρχές της κυβέρνησης, καθώς έρχεται σε αντίθεση, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, με τους ψηφισμένους μνημονιακούς νόμους. Αλήθεια, τώρα που "πήρε φόρα" η κυβέρνηση και επιθυμεί την απόδοση του 13ου μισθού και της σύνταξης, γιατί εξακολουθεί αυτή την απαγόρευση;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: