Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κ. Μακεδονίας για τον προϋπολογισμό 2019 της ΠΚΜ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!

Και ο φετινός Π/Υ της Διοίκησης επιβεβαιώνει αυτό που ο συνδυασμός μας είχε επανειλημμένα δηλώσει, κατά την συζήτηση  των προϋπολογισμών προηγούμενων ετών. 

Ότι δηλαδή, οι Π/Υ των Δήμων και των Περιφερειών παρακολουθούν και συμπληρώνουν σε τοπικό επίπεδο τον Κρατικό Π/Υ, που αποτελεί έναν από τους βασικούς  μηχανισμούς που αναδιανέμει, τον πλούτο που παράγει ο λαός μας σε όφελος του κεφαλαίου.
Είναι προσαρμοσμένος, όπως όλοι οι κρατικοί προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων, στα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και 2019-2022, στην ασφυκτική επιτήρηση των «θεσμών» μέχρι το 2022, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και στα ματωμένα υπερπλεονάσματα που στοχεύει η Κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Αποδέχεται και συμβάλλει στην εφαρμογή  του συνόλου των εφαρμοστικών νόμων των τριών μνημονίων, αλλά και των προνομοθετημένων μέτρων της μεταμνημονιακής εποχής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στηρίζει την παρατεταμένη λιτότητα και την παραπέρα φτωχοποίηση των Λαϊκών στρωμάτων της ΠΚΜ.
Τα παραπάνω περιγράφονται με σαφήνεια στο σύνολο των όρων της ΚΥΑ (38348/25.7.2018-ΦΕΚ 3087 Β’ 27.7.2018) και ειδικότερα στο άρθρο 4, στους οποίους υπακούει μέχρι κεραίας η κατάρτιση του Π/Υ για το 2019. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον έλεγχο  του «Παρατηρητηρίου».
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό σας, αφού αυτός κινείται στο προαναφερθέν αντιλαϊκό πλαίσιο.
Σημειώνουμε ότι παρά τις όποιες κατά καιρούς υποκριτικές  ενστάσεις και τους λεονταρισμούς της Διοίκησης της ΠΚΜ, για την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και για τις αρνητικές συνέπειες που αυτή δημιουργεί στην λειτουργία των υπηρεσιών της, οι ενστάσεις αυτές ουδέποτε έχουν μετατραπεί σε βήματα διεκδίκησης από την πλευρά της, προς την Κεντρική Διοίκηση, για αύξηση των πόρων από την κρατική χρηματοδότηση.
Αυτό διαψεύδει τα όποια  επιχειρήματα της Διοίκησης ότι λειτουργεί υπό το βάρος ενός καταναγκαστικού και ασφυκτικού, οικονομικά, πλαισίου και επαληθεύει ότι είναι και δική της πολιτική επιλογή να το αποδέχεται, να το στηρίζει και επιπλέον να επαίρεται για την «ικανότητά» της να εκτελεί με επιτυχία τέτοιους δήθεν καταναγκαστικούς προϋπολογισμούς. 
Βέβαια η εκτέλεση του Π/Υ του 2019, θα απαιτήσει μεγαλύτερη «ικανότητα» από την πλευρά της Διοίκησης, αφού αυτός υστερεί σε έσοδα καταά 65 περίπου εκατομμύρια  ευρώ, σε σχέση με τον Π/Υ του 2018, στις δε δαπάνες  υστερεί κατά 31 περίπου εκατομμύρια ευρώ, στα πλαίσια και του όρου της προαναφερόμενης ΚΥΑ για «συγκράτηση των δαπανών και ορθολογική διαχείριση των πόρων».
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η μείωση της επιχορήγησης από ΠΔΕ, του εθνικού και του συγχρηματοδοτούμενου (ΕΣΠΑ) σκέλους, όπου στην φετινή εισηγητική έκθεση προβλέπονται 56 εκ. € ενώ στην περσινή 113,57 εκ. €, δηλαδή 57,13 εκ. € λιγότερα!
Πρόκειται για έναν άκρως αντιλαϊκό, ταξικό υπέρ του κεφαλαίου Π/Υ, που έρχεται να υπηρετήσει την νέα αντιδραστική διοικητική μεταρρύθμιση «Κλεισθένης 1» και  να επιβεβαιώσει ότι οι τοπικοί θεσμοί του κράτους δεν είναι ουδέτερο πεδίο, που λειτουργούν υπέρ ή κατά του λαού, ανάλογα με το ποιος είναι στο τιμόνι της διαχείρισης. Ήταν και είναι, στην ουσία, κρατικοί μηχανισμοί που σήμερα εξοπλίζονται και με νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να συνδράμουν και με τον προϋπολογισμό τους πιο αποφασιστικά στις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Περιφέρεια, στην δημιουργία ευνοϊκού «επενδυτικού» κλίματος για το κεφάλαιο.
Η Διοίκηση της ΠΚΜ και η Κυβέρνηση κατανοούν με τον ίδιο τρόπο την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται, ο οποίος συμπυκνώνεται στην αναφορά της ΚΥΑ ότι η «αποτελεσματικότητα» και η «αποδοτικότητα» της δημοσιονομικής διαχείρισης, θα συνδέεται με την «Βελτίωση του ισοζυγίου της γενικής Κυβέρνησης», δηλαδή με την επίτευξη στο διηνεκές των υπερπλεονασμάτων σε βάρος του λαού, για την χρηματοδότηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. 
Είναι χαρακτηριστικό από τη σκοπιά αυτή πως η κυβέρνηση με βάση και το ΜΠΔΣ όχι μόνο καθηλώνει την κρατική χρηματοδότηση στα σημερινά επίπεδα φτώχιάς αλλά θέτει ως στόχο τα «ίδια έσοδα» να υπερκεράσουν την κρατική χρηματοδότηση μέχρι το 2022 , και συμπληρωματικά στα παραπάνω εκτοξεύει και τα πλεόνασμα της ΤΔ στα 661 εκ ευρώ .
Αυτή την ανάπτυξη των λίγων υπηρετεί και ο Π/Υ για το 2019, γι αυτό  κατευθύνετε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ σε έργα και υποδομές που εξυπηρετούν τα μονοπώλια, οδηγείτε  στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου της περιουσίας  της ΤΔ, φορτώνετε νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ συγχρόνως πετάτε ψίχουλα για τις ανάγκες της σχολικής στέγης,  τις υποδομές υγείας και πρόνοιας, για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, για τα έργα δασοπονίας- υδροπονίας, την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, εγκαταλείπετε τα προγράμματα εμβολιασμών καθώς και τους μικροπαραγωγούς αγροτοκτηνοτρόφους και αλιείς, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από τις υπηρεσίες της ΠΚΜ. Ενώ χρονίζουν  ανεπίλυτα και σοβαρά προβλήματα σχολικής μεταφοράς.
Αφήνετε χωρίς ουσιαστική συντήρηση βελτίωση και αποκατάσταση το μεγαλύτερο μέρος τους επαρχιακού οδικού δικτύου την στιγμή που σιγοντάρετε την επέκταση της επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων  για τους αυτοκινητόδρομους με  το όχημα των αναλογικών διοδίων,   ανεξάρτητα από τις «αντιπολιτευτικές κορώνες» σας για επιμέρους πλευρές της διαχείρισής τους.
Ουσιαστικά δηλαδή η ανάπτυξη που υπόσχεται η διοίκηση της ΠΚΜ είναι για τους λίγους, δεν μπορεί να είναι κοινωνικά δίκαιη, όπως ισχυρίζεται, γιατί τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα κοινωνικό σύστημα που στηρίζεται στην αδικία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εξάλλου αυτό το μαρτυρά το γεγονός ότι παρά την πρωτιά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, η ΠΚΜ κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας στην ανεργία, ενώ η φτώχια και η εξαθλίωση ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού της.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο συνδυασμός που στήριξε και στηρίζει το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη και αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Εμείς θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στο λαό και να αποκαλύπτουμε αυτή την πολιτική. 
Αγωνιζόμαστε, για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου, τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και τον περιορισμό, μέχρι την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
Για την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας, τη μη παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο, για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά Δήμους και Περιφέρειες πεδία επιχειρηματικότητας.
Για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, συστατικού στοιχείου του μοντέλου ανάπτυξης, που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, γνωρίζουμε ότι απαιτούνται πολιτικές προϋποθέσεις. Δεν διακατεχόμαστε από αυταπάτες. Ο λαός , τον οποίο εμείς εμπιστευόμαστε, θα κατανοήσει τη δύναμή του και θα διεκδικήσει, με την αμέριστη συμβολή μας,  τον πλούτο που παράγει και κυρίως την εξουσία για τον εαυτό του.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», κύριε Πρόεδρε, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.

Θεσσαλονίκη, 12/11/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: