Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Για τις ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία του Νομού Χαλκιδικής

Τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή που παρουσιάζονται στα σχολεία της Χαλκιδικής αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, καυτηριάζοντας τις υποσχέσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης για μια χρονιά χωρίς ελλείψεις.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να μας πείσει πως τα δύσκολα πέρασαν, τα μνημόνια τελείωσαν και επιτέλους επιστρέφουμε στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη, ενώ πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ.
Σε αυτά τα πλαίσια, η σχολική χρονιά 2018-19 ξεκίνησε με τις υποσχέσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης για μια χρονιά χωρίς ελλείψεις, αλλά και για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που ενισχύουν παραπέρα το χαρακτήρα του σχολείου ως "σκληρού εξεταστικού κέντρου", με νέες εξετάσεις τύπου πανελλαδικών, στη Γ’ Λυκείου, με σοβαρό περιορισμό των επιλογών των μαθητών στο μηχανογραφικό, θέτοντας, ακόμα πιο νωρίς και βίαια, εμπόδια και διλήμματα σε νέα παιδιά.
Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τα σχολεία για ακόμα μια χρονιά με μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Το καθεστώς των αναπληρωτών παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά, που εκτός ότι συνιστά υποβάθμιση της παιδαγωγικής λειτουργίας του σχολείου ταυτόχρονα διατηρεί στην ανασφάλεια και την ομηρία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, στων οποίων την πλάτη μεταφέρεται ως ατομική ευθύνη η αναζήτηση στέγης, η κάλυψη των εξόδων σίτισης, μετακίνησης κ.λπ.
Η πραγματικότητα διαψεύδει την κυβέρνηση. Και στο Νομό Χαλκιδικής οι ελλείψεις σε καθηγητές είναι πολύ μεγάλες σε πολλά Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του νομού, ενώ και τα υλικά και κτιριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων είναι πολύ μεγάλα. Κανονικότητα δεν αποτελούν οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές στις σχολικές μονάδες. Πολλές φορές, μάλιστα, οι ελλείψεις αυτές και τα προβλήματα σε κτίρια και άλλες υποδομές αποτελούν κίνδυνο για τους μαθητές και τους καθηγητές. Ταυτόχρονα, τις περισσότερες φορές καλούνται οι γονείς να πληρώσουν από τις τσέπες τους διάφορες επισκευές και μπαλώματα για να μαζέψουν ό,τι μαζεύεται, ενώ έχουν ήδη εξαντληθεί από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
  • Άμεση κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, καμία διδακτική ώρα χαμένη.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών, να δοθεί επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακίνηση και σίτιση.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών
  • Κάλυψη των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: