Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Φούσκα τα περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής


 
Πενιχρά τα αποτελέσματα από το έργο της αρμόδιας Αρχής.
  
Πενιχρά είναι τα αποτελέσματα από την περίφημη «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», σύμφωνα με όσα είπε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Π. Νικολούδης, προϊστάμενος της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και του Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».

Όπως τόνισε, από τα 11 δισ. που εκτιμάται ότι ανέρχεται η φοροδιαφυγή, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν βεβαιώσει μόλις 130 εκατ. και η Αρχή έχει δεσμεύσει μόνο 97 εκατ. ευρώ. Ο Π. Νικολούδης ανάφερε ότι η Εφορίες δεν έχουν ελεγκτικό μηχανισμό για τα φυσικά πρόσωπα και έτσι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν πληροφορίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Για τις υποθέσεις δωροληψίας είπε ότι είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν, ενώ από τα 30.000 «πόθεν έσχες» που κατέθεσαν οι υπόχρεοι, έχουν εντοπιστεί 337 «προβληματικά», οκτώ γενικών γραμματέων, 46 μηχανικών, 26 δημοσιογράφων κ.ά.

Αποκαλυπτικός ήταν και όταν αναφέρθηκε στον έλεγχο των «οφσόρ» εταιρειών λέγοντας ότι είναι αδύνατος ουσιαστικά ο έλεγχός τους, αφού η προσπάθεια αυτή «πολλές φορές μοιάζει με την προσπάθεια του σκύλου να κυνηγάει την ουρά του». Για την Αρχή της οποίας προΐσταται, είπε ότι από το 1997 μέχρι το 2011 έχουν δεσμεύσει 217 εκατομμύρια ευρώ, το 2011 223 εκατ. και το 2012 238 εκατ. ευρώ για υποθέσεις όπως παθητική δωροδοκία, εμπορία ανθρώπων, φοροδιαφυγή, εγκληματική οργάνωση κ.ά.

Ο Π. Νικολούδης είπε στην Επιτροπή Θεσμών ότι δεν του έχει δοθεί σε καμία μορφή το περιεχόμενο της Λίστας Λαγκάρντ και ανέφερε ότι η Αρχή έχει τη λίστα με περίπου 54.000 ονόματα ανθρώπων που εν μέσω κρίσης έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και αυτήν την περίοδο διασταυρώνονται τα στοιχεία.

ΠΗΓΗ:http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2013&id=14456&pageNo=12&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: