Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

13 του Δεκέμβρη... 1943 Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα. 2013 ¨Ολοκαύτωμα¨ στο Αιγαίο...


Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας

13/12/13 - 11:55  στο Αιγαίο. 

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακοίνωση της παραγγελίας του από την Κύπρο, 14 χρόνια μετά την άφιξή του στην Κρήτη και πέντε χρόνια μετά την απόκτηση της ιδιοκτησίας του από την Ελλάδα (μέχρι τότε ανήκε στην Κυπριακή Δημοκρατία), έγινε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη βολή αποδοχής του θεωρούμενου ως κορυφαίου αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος στο ΝΑΤΟ, του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς S-300PMU-1  στο Πεδίο Βολής Κρήτης.

Η σημερινή βολή αποδοχής από το Α/Α σύστημα S300 PMU1 είχε, μεταξύ άλλων, και ένα ρεκόρ: Την κατάρριψη εναέριου στόχου στην μεγαλύτερη απόσταση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ο στόχος καταστράφηκε από ένα βλήμα 9M82 σε απόσταση 30 χλμ, και ενώ εκτελούσε ελιγμούς αποφυγής 
defencenet.gr

Το Ελληνικό Αιγαίο σήμερα γέμισε Φως και Φωτιά στέλνοντας μήνυμα...

Που αλλού;
Προς Ανατολάς και την στιγμή 

13/12/13 - 15:26 μεσημέρι στην Αθήνα
 

που ο εκπρόσωπος του "Σουλτάνου" Τ.Ερντογάν, Α.Νταβούτογλου ήρθε εδώ για να μας θέσει τους όρους του, ανασύροντας για άλλη μια φορά θέμα "τουρκικής" μειονότητας στην Θράκη.
 

Όλοι μας ευχαριστούμε και δίνουμε συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος και ιδιαίτερα στα παιδιά της Εθνικής Αεράμυνας με την ευχή  να κάνουν το Αιγαίο πραγματικό ¨Ολοκαύτωμα¨ αν το απαιτήσουν οι καιροί. 

Εύλογο όμως το παρακάτω ερώτημα.

Γιατί οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες είχαν πακεταρισμένη  
τόσα χρόνια την ¨Mercedes¨ του αντιβαλλιστικού  αυτού συστήματος αφού πρώτα την είχε  χρυσοπληρώσει με τον ιδρώτα του ο Ελληνικός Λαός;
Ποιoί εμπόδιζαν την χρήση του;

Φαίνεται λογικό ότι η πολύχρονη αχρηστία του συστήματος αυτού εκτός από την αμυντική θωράκιση αποδυνάμωνε και την διπλωματική φαρέτρα της Εξωτερικής Πολιτικής μας.

Πόσο διαφορετικά θα μας υπολόγιζε τόσα χρόνια ο εξ ανατολών γείτονας  αν είχαμε ενεργοποιήσει το ¨βέλος¨ αυτό;
Αν η Ελλάδα είχε αναβαθμισθεί γεωπολιτικά  με το σύστημα αυτό  πως  θα μας έβλεπαν άραγε οι τοκογλυφικές αγορές;

Απαντήσεις και ερμηνείες μπορούν να δοθούν και μπορούν να ποικίλλουν. Όλοι όμως θα συμφωνούσαμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Και τώρα το μείζον ερώτημα.

Ποιοι σήμερα το επέτρεψαν;
Θα πείτε ¨Κάλιο Αργά παρά ποτέ¨.

Λοιπόν το Αιγαίο σήμερα γιόμισε με φωτιά την στιγμή που το σκηνικό του διαφέρει από αυτό των προηγουμένων ετών. 

Και το σημερινό σκηνικό έχει  πλήρη ανατροπή των γεωπολιτικών συμμαχιών που ίσχυαν στο παρελθόν στην περιοχή, έχει πλήρη διαμορφωμένη γνώση του ασύλληπτου ενεργειακού πλούτου που είναι ενθυλακωμένος στα γεωλογικά αντίκλινα κυρίως πέριξ της Κρήτης και έχει μία απέραντη θλίψη που βλέπει την  Ελλάδα ¨ΔΕΔΕΜΕΝΗ¨ με μνημόνια και ενυπόθηκα χρέη.

Δηλ μια Ελλάδα που ζει έναν μνημονιακό εφιάλτη και ένα επικίνδυνο ξύπνημα να ζήσει ένα οικονομικό ¨Ολοκαύτωμα¨.

13 Δεκεμβρίου 1943 μεσημέρι  στα Καλάβρυτα. 

Με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, φορτηγά και ζώα μετέφεραν όλη την περιουσία των Καλαβρυτινών, ακόμα και τα κοπάδια ζώων, γενικά ό,τι πολύτιμο συγκέντρωσαν από τη λεηλασία σπιτιών, Τραπεζών και Δημοσίου Ταμείου.
Ποιοι; Οι Γερμανοί ναζίστες.

Ενώ η πόλη καιγόταν, 2.30΄το μεσημέρι, οι ριπές των πολυβόλων άρχιζαν να ρίχνουν άψυχα τα σώματα όλων των συγκεντρωμένων αντρών και εφήβων.  Και  τα αποτελείωναν με την "χαριστική βολή".

Λίγες ώρες πρίν, χτύπησαν οι καμπάνες της κεντρικής Εκκλησίας και δόθηκε διατα­γή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο δημοτικό σχολείο. Στη συνέχεια, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι λιγο­στοί υπερήλικες της πόλης κλείστηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ όλοι οι άνδρες από 14 έως 65 ετών οδηγήθηκαν σε φά­λαγγες σε κοντινή επικλινή τοποθεσία, την Ράχη του Καππή. Ο χώρος ήταν προσεκτι­κά επιλεγμένος, καθώς η αμφιθεατρική του διαμόρφωση δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να γλιτώσει από τις ριπές των πολυβόλων που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά.

Μαρτυρία που διατηρώ ως κόρη οφθαλμού από συγγενικό πρόσωπο του Ιερέα- Κληρικού θύματος που προπορευόταν της ανθρώπινης φάλαγγας των υπολοίπων υποψηφίων θυμάτων.

¨ο παπάς  αποβραδίς διαισθάνθηκε το μαρτυρικό τέλος του ποιμνίου του και για αυτό προς την πορεία στο τόπο της εκτέλεσης έψελνε την ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ γιατί γνώριζε  ότι μετά την εκτέλεση τους δεν θα υπήρχε κανείς για να τους διαβάσει¨.

Το ρολόι στο αριστερό κωδωνοστάσιο του Μητροπολιτικού Ναού των Καλαβρύτων της ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ  είναι σταματημένο στην ώρα της ναζιστικής θηριωδίας,. Από την καταστροφή του 1943 σώθηκαν από τον ολοσχερώς καταστραφέντα Ιερό Ναό οι καμπάνες και οι έξι κολώνες που στήριζαν την παλαιά οροφή. Ο Ναός ξαναχτίστηκε μέσα από τις στάχτες του το 1946.

Από τα λατρευτικά σκεύη της Εκκλησίας δεν διασώθηκε τίποτε. Μόνο μέσα στις στάχτες βρήκαν το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ που διασώθηκαν σελίδες του γιατί το κάλυπτε το μεταλλικό περίβλημα του.

Τον Δεκέμβριο του 2000 ΤΟ προσκύνησα στον Μητροπολιτικό Ναό των Καλαβρύτων και ο τότε υπεύθυνος Ιερέας του Ναού αφού μου μίλησε διεξοδικά για το χρονικό της καταστροφής, άνοιξε το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ και μου έδειξε την πρώτη σελίδα που είχε σωθεί από την φωτιά.
Μετά με ρώτησε...
Τι βλέπεις;

Είχε σχηματισθεί ολοφάνερα το πρόσωπο του ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ στο πρώτο φύλλο από την πύρωση του μεταλλικού περιβλήματος.

Το ασπάσθηκα και ανατρίχιασα γιατί εκείνη την στιγμή ¨κοινωνούσα¨ του Ολοκαυτώματος των Ηρωικών Καλαβρύτων.

Αδέλφια το συμπέρασμα είναι ότι είμασθε Λαός που βγαίνει ζωντανός από Ολοκαυτώματα και μένει ζωντανός για να συνεχίσει να γράφει Ιστορία. Ας αποδείξουμε ότι ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ... 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μας το έστειλε ο ΜΙΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: