Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Πανάκριβη για το λαό η Υγεία

 «Χρυσάφι» κοστίζει για τους ασφαλισμένους η Υγεία, καθώς η συμμετοχή τους στις δαπάνες (ΣΔΥ), με απευθείας πληρωμές ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, φτάνει στο 53,2% επί του συνόλου ή στα 10,4 δισ. ευρώ. 

Στο βήμα της διάσκεψης για την Υγεία, απ' όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχτές το πρόγραμμα για«οικονομικά προσιτές υπηρεσίες σε όλους», τη σκυτάλη πήρε χτες ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Λ. Λιαρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τα παρακάτω στοιχεία:
  • Το 2011 οι Συνολικές Δαπάνες Υγείας (ΣΔΥ) ήταν 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,4 δισ. (66%) ήταν δημόσιες και 6,4 δισ. (34%) ιδιωτικές (δηλαδή άμεσες πληρωμές για υπηρεσίες και φάρμακα ή μέσω των ιδιωτικών ασφαλίσεων).
  • Από τα 12,4 δισ. των δημοσίων δαπανών, τα 7 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα 5,4 δισ. απ' το κράτος και αφορούσαν μισθούς και λειτουργίες των δημόσιων δομών Υγείας. Σημειωτέον ότι και αυτά τα χρήματα είναι του λαού, αν σκεφτεί κανείς ότι προκύπτουν από τη δική τους φοροαφαίμαξη.
  • Από τα 7 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων, τα 4 δισ. ευρώ ήταν οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων (εργαζομένων και ελευθεροεπαγγελματιών) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ήταν επιχορηγήσεις του κράτους προς τα Ταμεία (που κι αυτές είναι λεφτά του λαού).
Προκύπτει, δηλαδή, με βάση τα στοιχεία, ότι 10,4 δισ. ευρώ (ή 53,2%) απ' τα 18,8 δισ. ευρώ των ΣΔΥ προέρχονται από άμεσες πληρωμές (όπως τα πεντάευρα, οι συμμετοχές μέχρι 25% στα φάρμακα και 15% στις εργαστηριακές εξετάσεις). Ο Λ. Λιαρόπουλος πρότεινε την κατάργηση των εισφορών Υγείας και την αντικατάσταση των δαπανών Υγείας με κονδύλι απ' τη γενική φορολογία. Η εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης στόχο έχει να απαλλάξει τους εργοδότες απ' την καταβολή των εισφορών για τον κλάδο της Υγείας, ενώ οι παροχές θα υποβαθμιστούν κι άλλο, με δεδομένη τη διαρκή μείωση των κρατικών δαπανών.
Ολα αυτά λέγονται και γίνονται την ίδια ώρα που στον «Ευαγγελισμό» «ξημερώθηκαν» χτες 21 ράντζα στους διαδρόμους, σε μία από τις παθολογικές κλινικές που έχει 31 κλίνες. Αυτούς τους συνολικά 52 ασθενείς έπρεπε να τους φροντίσουν στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια μόλις δύο νοσηλεύτριες! Δηλαδή μία νοσηλεύτρια για 26 ασθενείς!
Περισσότερα εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: