Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Στην ψύχρα


1. Η αποφασιστικότητα και η προκλητική έξαψη του Σαμαρά εναντίον μας τον κάνουν να ξεχάσει όλους τους τύπους της ευπρέπειας. Εχει εισπράξει ανησυχητικά προμηνύματα και, όσο κι αν είναι αφηρημένα, το ένστικτο που βαραίνει πάνω στα νεύρα του τού ψιθυρίζει πολλά άσχημα γύρω από την κατάληψη της εξουσίας. Φιλικά λόγια ανταλλάσσει μόνο με τους γνωστούς κόλακες, που φροντίζουν, με τη δεξιοτεχνία τους, να του δημιουργούν μια «γλυκιά» ατμόσφαιρα.
2. Ο Σαμαράς θα μείνει γνωστός στην ιστορία μας για τα κατευθείαν χτυπήματα στο πρόσωπο χωρίς την παραμικρή ανάγκη ελιγμών. Στην ψύχρα. Θα πρέπει να έχει ασκηθεί πολλά χρόνια, για να γοητεύεται από τη ρητορική της ωμότητας. Εφοδιασμένος με συστατικές επιστολές από τους εταίρους, επιστρέφει γεμάτος κομπορρημοσύνη, η οποία χτίστηκε από τα γνωστά μπάζα της δημοσιογραφίας, που κατά τ' άλλα δεν τολμούν να μιλήσουν για όσα βλέπουν. Το αφορισμένο όνομα της εξέγερσης βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Δένδια, ο οποίος κατάφερε να κάνει τη ΓΑΔΑ ένα μυστηριώδες συγκρότημα κάποιας ανώνυμης εταιρείας γνωστής για την απανθρωπιά της.
3. Ο Σαμαράς δεν γνωρίζει τη θέση του και είναι πια αργά για να τη βρει. Αφήνει τη ρουτίνα της διάλυσης να τον συνεπάρει σαν να πρόκειται για θεμελιώδη αξία του συστήματος που πρέπει να υπηρετεί ψευδόμενος και ανεπαρκής. Δεν ξέρω ποιος γλύπτης ή ποια σχολή εγκληματολογίας θ' ασχοληθεί αργότερα με το κρανίο του, η εικόνα του όμως έχει ξεθωριάσει.
4. Επί του παρόντος, στο μικρομάγαζο Σαμαρά και να θέλει κανείς δεν μπορεί πια ν' αλλάξει τίποτα απ' αυτά που συμβαίνουν. Καταπίνουν τον παράτολμο Ερντογάν, του οποίου το δάχτυλο δείχνει Θεσσαλονίκη, και πιστεύουν ότι προβιβάζονται πατριωτικά. Λόγω του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας, μάς χαλιναγωγούν μεταφράζοντας την πράξη τους σε περίλαμπρη νίκη, με γερές δόσεις ειρωνείας. Στερούμενοι κάθε χαρίσματος, οι υπουργοί πιστεύουν πως βαδίζουν στην οδό της ευημερίας.
5. Τυφλό θράσος και ανευθυνότητα είναι τα όπλα που ανυπόφορα επιδεικνύει η κυβέρνηση, ανυποψίαστη γι' αυτά που προκαλεί. Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μας ενημερώνει για το πώς επιθυμεί να γίνει η κηδεία της.
6. Η αποστροφή μου για το κράτος μεγαλώνει λόγω της πολιτικής απανθρωπιάς και του πολέμου που διεξάγει ενάντια στους πολίτες. Κακόβουλο και ανάξιο, γεμάτο περιφρόνηση, πιστεύει πως μπορεί να μας παίξει όποτε θέλει. Με τη σκανδαλώδη προβολή του από τα γνωστά μέσα πληροφόρησης και την προστασία που παρέχει στην αισχροκέρδεια των τραπεζιτών κέρδισε επάξια τη σκληρότητά μας, θέτοντας κατά μέρος όλες εκείνες τις φλυαρίες που θα επιθυμούσε το κράτος ως θεατρικό διάλογο πάνω στα ερείπια της έρημης χώρας. Πρόκειται για Καραγκιόζηδες που πλασάρονται ως ποιμένες ψυχών.
7. Το καθεστώς, μπροστά στον έσχατο κίνδυνο εξαφάνισής του, θα χρησιμοποιήσει κάθε ευέλικτο υλικό, κάθε μπάτσο που δε γνωρίζει τι είναι διακριτική απόσταση, κάθε καθηγιασμένη αγριότητα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.
8. Είμαστε στη διάθεση μιας συλλογικής απάτης που εκφράζεται ως κράτος. Οι πολίτες, σε μια παράλογη στάση ταπεινότητας, περιμένουν το μοιραίο πλήγμα από τις μασκαράτες που εκπροσωπούν τον κρατικό μηχανισμό. Απέναντί τους, χωρίς καμιά αμφιβολία, πρέπει ν' αντιτάξουμε την υπεροχή της «μεγάλης υπεροψίας», την οποία εγκωμίασε ο Γκαίτε «για εποχές που εγκυμονούν πάντοτε τρομερές δυστυχίες». Υπεροψία; Ναι. Δεν πρόκειται φυσικά για επαναστατική πράξη, αλλά για μια στάση, μια ανάσα. Υπεροψία του μισθωτού απέναντι στον εργοδότη του, που τον ταπεινώνει κι ας του χρωστάει τη ζωή του, υπεροψία απέναντι σε όλους όσοι συμβάλλουν στην παράταση της δοκιμασίας μας, υπεροψία στους πάσης φύσεως μικροαστούς που μας βρωμίζουν, σε κάθε Αριστερό που μ' ένα τσουβάλι λεφτά πουλάει αριστερισμό από τα έδρανα της Βουλής, σε όλους όσοι εκ του ασφαλούς προσποιούνται ότι κάνουν χοντρό αντιμνημονιακό παιχνίδι.

Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: