Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Στις πλάτες του λαού ο νέος φόρος ακινήτων

.....Ο νέος φόρος ακινήτων κινείται ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση. Καταρχάς, ο συνολικός φόρος είναισημαντικά αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι για το 95% των νοικοκυριών προβλέπεται μείωση του νέου φόρου σε σχέση με το χαράτσι των προηγούμενων ετών (ΕΕΤΗΔΕ) είναι τουλάχιστον προκλητικός.
Απ' τη μια, συγκαλύπτει τη μονιμοποίηση ενός φόρου που υποτίθεται ότι θα ήταν έκτακτος, για να συσκοτίσει την κλιμάκωση της φοροεπιδρομής. Κυρίως όμως, ο νέος φόρος, αν και προβλέπει μικρές μειώσεις φορολογίας σε κάποιες κατηγορίες ακινήτων, επιβάλλεται σε πολύ μεγαλύτερο εύρος ακινήτων, αγκαλιάζοντας το σύνολο της λαϊκής στέγης και το σύνολο της μικροϊδιοκτησίας φτωχών αγροτών και ΕΒΕ. Συγκεκριμένα, το νέο χαράτσι θα επιβάλλεται εκτός από τα σπίτια, σε άκτιστα οικόπεδα και στο άκτιστο τμήμα ενός οικοπέδου, σε αγροτεμάχια, σε ημιτελή κτίσματα, ακόμα και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε ορισμένα απ' τα οποία κατοικούν λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν καν το λογαριασμό του ρεύματος.
Από τα 3,2 δισ. του νέου φόρου, τα 2,6 δισ., το συντριπτικό μέρος του, προέρχεται από τέτοια φορολόγηση ανά ιδιοκτησία, από το μόνιμο χαράτσωμα της λαϊκής στέγης. Η προωθούμενη φορολόγηση ανά ιδιοκτησία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Αντιμετωπίζει κάθε ακίνητο ενιαία, ανεξάρτητα με τη χρήση του, με φορολόγηση απ' το πρώτο τετραγωνικό. Οι 30 λαϊκές οικογένειες που κατοικούν σε μια πολυκατοικία των 3.000 τ.μ., θα πληρώσουν αντίστοιχο φόρο με ένα γειτονικό σούπερ μάρκετ 3.000 τ.μ., που τζιράρει εκατομμύρια ευρώ ετησίως......

Δεν υπάρχουν σχόλια: