Με μια παραπλανητική τροπολογία που κατέθεσε την Τρίτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο δημόσιο ενάντια στην«αξιολόγηση».

Με την τροπολογία η κυβέρνηση ορίζει ότι η «αξιολόγηση» του 2013, δεν θα έχει καμία συνέπεια στους εργαζόμενους (απόλυση, μείωση μισθού κ.α.). Όμως αυτό θα ισχύσει μόνο για το 2013 και όχι για τα επόμενα έτη. Επίσης, προβλέπει την παράταση των επιμέρους σταδίων της διαδικασίας ως εξής: Έως την 1η Σεπτέμβρη ο επιμερισμός των ποσοστών, εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου η «αυτοαξιολόγηση», εντός 15 ημερών οι εισηγήσεις -εφόσον απαιτούνται- και εντός μηνός από το πέρας της «αυτοαξιολόγησης» ή της εισήγησης, οι εκθέσεις «αξιολόγησης» από τους αξιολογητές.
Όμως, η ίδια τροπολογία προβλέπει ότι η διαδικασία της «αξιολόγησης» θα συνεχιστεί, ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι δε συμμετέχουν σε αυτή μέσω της «αυτοαξιολόγησής» τους.
Η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να εξελιχθεί χωρίς εμπόδια η «αξιολόγηση» για το 2013, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης που θα ισχύει από το 2014 και μετά, και είναι βέβαιο ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για του εργαζόμενους. Προσπαθεί ακόμα να ξεπεράσει το εμπόδιο της «αυτοξιολόγησης», καθώς υπολογίζεται ότι δε συμμετείχαν σε αυτή το 80% των εργαζομένων. Τέλος, ακριβώς αυτές οι αντιδράσεις είναι που ανάγκασαν την κυβέρνηση να μεταφέρει τις ημερομηνίες λήξης των επιμέρους σταδίων, για άλλη μια φορά.