Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

«17 σφαίρες για έναν άγγελο: …..»(*)




Σαν σήμερα ( 5 Σεπτέμβρη 1944) η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής μαζί με άλλους 49 αγωνιστές στην Καισαριανή. Δύο φορές είχε συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί.
Την τρίτη φορά, τον Ιούλη του 1944, οι χιτλερικοί, με τα ελληνόφωνα όργανά τους, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της, στην οδό Βεΐκου 57, και την οδήγησαν στο άντρο των βασανιστηρίων της οδού Μέρλιν.
Η Ηρώ φτύνει κατάμουτρα και μπατσίζει τον Ελληνα μεταφραστή. Δε μίλησε. Την έστειλαν στο Χαϊδάρι, στην απομόνωση και σε συνέχεια στο θάλαμο των μελλοθανάτων. Και από κει στο ηρωικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Δεκαεφτά σφαίρες καρφώνονται στο κορμί της απ' τους φασίστες, για τα δεκαεφτά της χρόνια, για «παραδειγματισμό», είπαν οι χιτλερικοί...

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1977 η Ακαδημία Αθηνών, με εισήγηση του καθηγητή της Φιλοσοφίας, Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, τίμησε την ηρωίδα με μεταθανάτιο βραβείο για την υπέρτατη θυσία της, αναγνωρίζοντας έτσι και τη συμβολή της ΕΠΟΝ στον απελευθερωτικό αγώνα.

(*) ..Η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου» Μ’ αυτόν τον τίτλο το 1981 ο Νίκος Φώσκολος μετέφερε τη ζωή της στην οθόνη, με πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Βιδάλη



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: