Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Να μην επιτρέψουμε να καταργηθούν οι Λυκειακές τάξεις

Το παρακάτω κείμενο σε απάντηση σχολίου αναγνώστη μας στο "ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ"

Μας πρόλαβες με το σχόλιο  σου φίλε μου. 
Ετοιμάζαμε σχετική ανάρτηση.
Έτσι είναι.
Με δόντια κρατήσαμε την πρώτη λυκειακή τάξη που κάποιοι θέλανε  να την καταργήσουν και δημιουργήθηκε και η δευτέρα με στόχο του χρόνου να δημιουργηθεί και η τρίτη και να γίνουν οι ενέργειες για δημιουργία κανονικού Λυκείου. Να μην είναι τα παιδιά μας συνέχεια στους δρόμους με ό,τι αυτό συνεπάγετε.
Το ακούσαμε και εμείς πως κάποιοι γονείς κυρίως μανάδες δεν θέλουν να γίνει λύκειο στο χωριό μας. Θέλουνε να πηγαίνουν τα παιδιά τους Βασιλικά ή Πολύγυρο ή και Θεσσαλονίκη  για να κοινωνικοποιηθούνε, Όπως ακριβώς το γράφεις μας το μεταφέρανε και εμάς. Και το χειρότερο, αν αληθεύει, είναι ότι προσπαθούν να πείσουν και τους άλλους γονείς να πάρουν από εδώ τα παιδιά τους με το αιτιολογικό, άκουσον άκουσον, πως "δεν μπορεί ένας καθηγητής που διδάσκει στο Γυμνάσιο δεν μπορεί να διδάξει και μαθητές του Λυκείου" και έτσι με έμμεσο τρόπο να καταργηθούν αυτές οι τάξεις. Ειλικρινά δεν θέλουμε να το πιστέψουμε αλλά καταθέτουμε τις απόψεις μας και τον προβληματισμό μας.
Είμαστε 20 λεπτά από Θεσσαλονίκη. Έχουν ρωτήσει αλήθεια τα παιδιά τους πόσες φόρες το μήνα για να μην πούμε την εβδομάδα πηγαίνουν για να κοινωνικοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη μέσω Βασιλικών; ( πηγαίνουν με κάποιο αυτοκίνητο, χωρίς δίπλωμα σίγουρα, στα Βασιλικά παίρνουν το αστικό κατεβαίνουν Θεσσαλονίκη και ξαναεπιστρέφουν)
Εδώ δύο  τινά μπορεί να συμβαίνουν ή αυτοί οι γονείς είναι από τους « έχοντες και κατέχοντες»  οπότε μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους όπου γουστάρουν ακόμα  στο συγκρότημα της ΓΚΡΑΒΑΣ για ΠΛΗΡΗ κοινωνικοποίηση ή κάποια παιδιά θέλουνε να είναι πολλές ώρες μακριά από τα σπίτια τους για δικούς τους λόγους που εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει.
αααα και κάτι ακόμα τα τελευταία γεγονότα ας τους προβληματίσουν αυτούς τους γονείς λιγουλάκι.
Και καλά θα κάνουν αυτοί οι γονείς να σταματήσουν τον …πόλεμο κατά των λυκειακών τάξεων. Οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν  χρήματα να στέλνουν τα παιδιά μας μακριά. Αυτοί ας τα στείλουν όπου θέλουν.
Και αυτές οι ενέργειες ,δηλαδή να μη γίνει στην ουσία Λύκειο στη Γαλάτιστα, μας γυρίζουν πάνω από 70 ίσως και 80 χρόνια πίσω.
Τότε  γινότανε αγώνας από κατοίκους του χωριού να γίνει Γυμνάσιο στο χωριό μας. Μεροκαματιάρηδες άνθρωποι, γεωργοί, κτηνοτρόφοι χωρίς να έχουν την δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους Θεσσαλονίκη να σπουδάσουν.  Και συγκροτήσανε μια επιτροπή να πάνε στους αρμόδιους στη Θεσσαλονίκη να το ζητήσουν. Πιθανόν να ζούνε κάποιοι ακόμα και να θυμούνται ονόματα.
Κατέβηκαν, πήγαν στον αρμόδιο.  Ανεβαίνοντας τις σκάλες εκείνη τη στιγμή κατέβαιναν οι προύχοντες του χωριού. Αφού του είπαν το θέμα αυτός τους ρώτησε αν είδαν τους συγχωριανούς τους που κατέβαιναν και πήραν την απάντηση από τον αρμόδιο. «Αυτοί ήρθαν και μου ζήτησαν να μην γίνει γυμνάσιο στη Γαλάτιστα»
Και δεν έγινε. Και πέρασαν πολλές δεκαετίες και πολύ λίγα παιδιά σπούδαζαν κυρίως όσα είχαν συγγενείς για να μείνουν στην Πόλη  Και κάποτε οι «τρουβάδες», έτσι έλεγαν τους εργάτες που με τον τρουβά στον ώμο ανέβαιναν κάθε πρωί τον  ΝΤΟΥΜΠΑΝΟ για να πάνε στο μεταλλείο του Βάβδου , έστειλαν τα «τρουβούδια», έτσι λέγανε τα παιδιά τους , για να μάθουνε γράμματα. Και νοικιάζανε δωμάτια στα Βασιλικά 2 και 3 στο ίδιο δωμάτιο μέχρι να μπει λεωφορείο να πηγαινοέρχονται.
Και πέρασαν δεκαετίες να δημιουργηθεί στην αρχή το γυμνάσιο και στη συνέχεια η κατασκευή του. Και τώρα που τελειώνει το νέο Δημοτικό σχολείο για να στεγάσει το παλιό το Λύκειο κάποιοι θέλουν να το καταργήσουν «εν τω γεννάσθαι».
Η Ιστορία λένε επαναλαμβάνετε.
ΔΕΝ πρέπει στην προκειμένη περίπτωση να το επιτρέψουμε με κανένα τρόπο
Πρέπει οι Σύλλογοι Γονέων και του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου μαζί με ΟΛΟΥΣ τους φορείς του τόπου, να αντιδράσουν αμέσως και να μην επιτρέψουν στο πείσμα κάποιων που θέλουν τα παιδιά τους να τα κοινωνικοποιήσουν να γίνει αυτό το ανοσιούργημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: